Inside: Uienmarkt

Kort op de bal spel bezorgt uienhandel smalle marge

24 Februari 2017

Het blijft ook deze week opmerkelijk dat er in de ogenschijnlijk rustige uienmarkt door telers kooplust wordt gemeld naar uien. Dat voedt het gevoel dat sorteerders werken met kleine werkvoorraden. Iedere vraag naar uien dat door exporteurs bij sorteerders wordt weggelegd leidt tot een direct waarneembare kooplust.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gedane zaken laten deze week een iets hoger prijsniveau zien. Op de transactielijst van Holland Onion Association (HOA) prijkte in week 7 een 8,00 euro transactie in het noordelijk teeltgebied, wat ook in week 6 het geval was. Echter de onderkant steeg van 4,50 euro (wk 6) naar 5,00 euro (wk 7). Het gemiddelde prijsniveau steeg van 6,39 euro naar 6,61 euro.

Op de boerenerven vertaalde zich de kooplust van de uienhandel in transacties tot 8,50 euro voor levering binnen 3 weken. Deze transacties droegen bij aan noteringen tot 8,00 euro aan de bovenkant. Ook voor levering in de maand april zijn er zaken gedaan voor een fifty-fifty participatie met een bodem van 8,00 euro. Kennelijk is er voor die periode behoefte aan enige zekerheid van werkvoorraad.

Fijne sorteringen uien zijn lastig te plaatsen en daardoor minder gewild

De afzet blijft een optelsom van vele kleintjes maken volume. Het zijn de sterke punten van Nederland B.V. die zorgen dat de afzet van uien, mogelijk soms beter dan verwacht, doorloopt. Doordat het wekelijks te sorteren volume beperkt is, zijn met name de grove sorteringen lastiger te verkrijgen. De handel is daardoor voornamelijk op zoek naar grove partijen. De opmerking die de beurs in Emmeloord deze week vergezelde: ‘Uien van 30% tot 60% grof zijn moeilijk te plaatsen’, maakt duidelijk dat de markt een grote aanvoer van fijne sorteringen niet kan wegwerken.

Het werken met zo weinig voorraad is redelijk uitzonderlijk te noemen voor deze periode van het jaar. De exportcijfers laten nog geen terugval zien van het geëxporteerde volume. In week 5 werden de laatste uien verladen richting Senegal. Verwacht wordt dat pas in de cijfers van week 6 en 7 de teruggang is waar te nemen van de Nederlandse uienexport.

Handel en teelt denken verschillend over ontwikkeling uienmarkt

Over de ontwikkelingen die de uienmarkt de komende weken te wachten staat zijn geen eensluidende verhalen te horen. Onder kopers van het veldgewas is te horen dat de gestegen spanning tussen inkoop en baalprijs soms reden is om stil te liggen. Telers daarentegen hebben over het algemeen nog niet de overtuiging dat het met de prijsvorming van uien gedaan zou kunnen zijn.

Welke beweging de markt ook gaat maken, het blijft zaak om scherp te bewegingen van de uienmarkt in de gaten te blijven houden. De krapte in de verdeling van de exportorders in combinatie met honger naar sorteerwerk maakt dat de positie van sorteerders momenteel niet te benijden is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden