De suikerbietenverwerking verloopt voorspoedig, zo laat Cosun Beet Company weten. Tot afgelopen week is er 75% van het areaal verwerkt. Dat komt neer op 5 miljoen ton suikerbieten. Half november was de campagne krap over de helft. De noordelijke percelen brengen dit jaar naar verhouding meer op, waardoor er in dat gebied meer moet worden verwerkt dan in het zuiden.
''Afgezien van het kleinere volume in vergelijking met vorig jaar zitten we met de verwerking op schema'', aldus Arno Huijsmans, Directeur Agrarische Zaken van Cosun Beet Company. ''De campagne gaat zelfs een tandje sneller dan vorig seizoen." Het einde van de campagne wordt op 19 januari ingeschat voor de fabriek in Hoogkerk. De andere fabriek in Dinteloord eindigt eerder. Dit zal voor 21 januari zijn, zoals vooraf was gepland.
Cosun had de lagere bietenopbrengst in vergelijking met voorgaand seizoen geprognosticeerd. ''Dat komt mede door de mindere nagroei deze campagne en het schadelijke effect van de bladziekte Cercospora'', zo laat Huijsmans weten. De opbrengstprognose is nu 12,2 ton suiker per hectare met 75,5 ton bieten per hectare.
Brazilië
Ondertussen hapert de suikerproductie in Brazilië wat. De start van het Braziliaanse seizoen was in april voorspoedig te noemen, maar die voorsprong wordt volgens recente cijfers steeds meer teniet gedaan. Volgens het Braziliaanse Unica is er van 1 april tot en met november 3,7% minder suiker geproduceerd in de Centraal-Zuidelijke productieregio vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Daarmee komt het totaal op 39,361 miljoen ton suiker. In de tweede helft van november was de productie met 1,084 miljoen ton een forse 23,1% lager dan vorig jaar in dezelfde periode.
Ook de suikerrietverwerking was in de betreffende regio 2,7% lager dan vorig jaar vanaf het begin van het seizoen, waarmee de verwerking neerkomt op 602,9 miljoen ton suikerriet. Regenval in Brazilië heeft de suikerrietverwerking in november vertraagd. Anderzijds geeft wat extra vocht in de grond hoop voor komende oogsten.
Het antwoord op de vraag waarom de prijsstijging uitblijft, kan worden gevonden in de eerdere verwachting. Zo melden analisten dat de huidige lagere cijfers over Brazilië nog meevallen met waar de markt op anticipeerde.
De Indiase productie pakt vanaf de start van seizoen 2024/25 ook lager uit dan vorig jaar, met tot nu toe een 18% lagere suikerproductie. Misschien dat dat nieuws het relatief kleine plusje in de suikernoteringen van gisteren tot gevolg heeft gehad. Al met al blijft de dalende trend in de suikernoteringen, afgezien van een aantal pieken, doorzetten.