Shutterstock

Analyse SUIKER

Regenval drukt verwachte opbrengst suikerbieten

18 Juni 2024 - Alex Jurvillier

Nieuwe gegevens van de Europese Commissie geven een indruk van wat het natte weer heeft veroorzaakt bij suikerbieten in Europa. De verwachte opbrengst per hectare is omlaag bijgesteld voor juni. Daarnaast blijven berichten over de Braziliaanse en Indiase suikerproductie een grote rol spelen bij de noteringen van Londen en New York.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Overmatige regenval in Europa in de afgelopen maanden heeft verschillende gewassen aangetast. Dat wordt nu ook bevestigd in de laatste JRC Mars Bulletin van de Europese Commissie. Een overvloed aan water heeft de groei van gewassen in de Benelux, West-Duitsland, Noordoost Frankrijk en Noord-Italië in de weg gezeten. Eerder werd in mei een hoeveelheid van 75,4 ton suikerbieten per hectare verwacht, en dat is voor juni omlaag bijgesteld naar 74,4 ton per hectare. Dat is nog wel boven het vijfjarig gemiddelde van 73,2 ton per hectare.

De stijgende toon bij de suikernoteringen van New York en Londen komt nu wat duidelijker naar voren. Afgezien van de extremen bewegen de prijzen langzaam opwaarts. Halverwege mei dipten de noteringen naar bijna het laagste punt in anderhalf jaar, onder andere gestuwd door de relatief sterke start van het Braziliaanse seizoen. Sindsdien klimt de notering en staat nu in New York op $427,92 per ton en in Londen op $570,10 per ton. Nu staat New York op het hoogste punt in ruim een week, Londen steeg naar hetzelfde niveau in ruim anderhalve maand.

Enerzijds staat de stijging in contrast met de laatst gepubliceerde Unica data, de suikerassociatie van Brazilië. De nummer één producent van suikerriet vermaalde vanaf het begin van het seizoen tot eind mei 140,7 miljoen ton suikerriet. Dat ligt 11,2% boven het niveau van dezelfde periode van vorig jaar. Onder andere areaaluitbreiding en gunstige weersomstandigheden hebben geleid tot een goede start van het seizoen.

Maar er is een ander land waarover momenteel de berichten minder voorspoedig zijn. Vorige week schreven we over de moessonregens in India die achterbleven op het niveau van vorig jaar. Dat is niet bevorderlijk voor de productie van twee na grootste producent. Afgelopen vrijdag rapporteerde nieuwsmedium Reuters dat in sommige delen van India weer hevige regen zou zijn gevallen en in het Noordoosten zelfs hevige overstromingen. Als de regenval komt, dan geeft dat de productie waarschijnlijk een boost. Analisten schrijven daarnaast over toegenomen zorgen over de momenteel geldende Indiase exportrestricties. De Indiase overheid heeft laten weten de restricties nog niet opnieuw te herzien. Dat nieuws stuwt de suikerprijzen op termijnmarkten waarschijnlijk ook. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden