Shutterstock

Interview Rick Jaspers

Agrafonds leent een boer geld als de bank niet wil

15 Augustus 2024 - Wouter Baan

Ze zijn geen bank, maar ze willen agrarische ondernemers financieren waar de traditionele geldverstrekkers dat niet willen of te traag zijn. Het AgraFonds, geïnitieerd door de familie Schippers (eigenaar van de Schippers Group), is nu een paar maanden actief in de agrarische geldmarkt en merkt dat het aantal aanvragen snel toeneemt. 'Het is niet zo dat wij qua rente veel competitiever zijn dan de banken of andere geldverstrekkers. Onze meerwaarde zit vooral in de snelheid en bereidwilligheid.'

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

AgraFonds kan geen volledige openheid geven omwille van de gemaakte afspraken met derden. Wie er bijvoorbeeld naast de familie Schippers in Agrafonds zit, laat fondsmanager Rick Jaspers (33) in het midden. Behalve dat dit volgens hem voornamelijk toeleveranciers in de agrarische sector betreft. Ook de grootte van het fonds wil hij niet prijsgeven. Wel wordt in gesprek met Jaspers duidelijk dat ze een partij zijn met serieuze financiersplannen voor kortlopende kredieten in de volle breedte van de agrarische sector. En dan met name voor boeren die bij de bank om wat voor reden dan ook niet terecht kunnen, of te veel vertraging oplopen om net dat ene perceel landbouwgrond te kunnen financieren. 

Vertel eens meer over het fonds, wie zijn jullie?
"Agrafonds is een initiatief aangejaagd door de familie Schippers. Zij hebben begin vorig jaar een nieuwe directie aangesteld voor de Schippers Group en richten zich nu ook wat meer op andere dingen. Vanuit het verleden sprongen zij vanuit hun netwerk al agrarische ondernemers bij. Met het fonds dat een paar maanden geleden is opgericht, gaan we dit op grotere schaal uitrollen en verder professionaliseren. Dat betekent actief de markt in. De funding komt van een divers aantal partijen uit de Nederlandse agrarische sector, voornamelijk toeleveranciers. De motivatie hierbij is vaak om de agrarische sector in ons land vooruit te helpen."

Fondsmanager Rick Jaspers met links naast hem Harry Schippers. 

Het fonds is een alternatief voor de bank zeg maar?
"Dat kun je zo zeggen, maar wij zijn geen bank. Laat daar geen misverstand over bestaan. Wij richten ons bovendien enkel op kortlopende kredieten die kunnen oplopen tot een paar miljoen. Boeren kunnen soms niet bij een bank terecht als zij te veel risico in een casus zien, of om andere redenen een krediet mislopen. Dan zijn wij soms nog wel bereid om kapitaal te verschaffen, maar wij financieren alleen gezonde bedrijven."

De negatieve uitleg is dat NGO's misschien zullen zeggen dat toeleveranciers op deze manier hun afzet in een krimpende markt op peil proberen te houden?
"Zo kun je ernaar kijken, maar zo zien wij dat niet. De bedrijven achter het fonds willen de agrarische sector juist vooruit helpen door de bedrijven een kans te bieden om bijvoorbeeld te verduurzamen of te innoveren. Bovendien zijn de toeleveranciers vaak ook al in het buitenland actief, dus dit argument gaat maar ten dele op."

Hoe gaan jullie te werk?
"Wanneer er een financieringsbehoefte ontstaat bij een ondernemer werken we graag samen met de financieel adviseur en/of het accountancykantoor waar de betreffende ondernemer bij aangesloten is. Op basis van de financiële gegevens, het investeringsplan en de gestelde zekerheden maken wij een risico-inventarisatie. Wij gaan altijd met de ondernemer in gesprek om te kijken wie er achter zit. We zijn van de pragmatische aanpak en proberen daarmee tijd te winnen. Zodat een boer dat ene perceel landbouwgrond net wel kan bemachtigen, waar dit bij andere kredietverschaffers te lang duurt. Dit kan ook een overbruggingsfinanciering zijn die de banken later weer herfinancieren. We verschaffen overigens geen flitskredieten, het gehele financieringsproces duurt over het algemeen een paar weken, afhankelijk van de beschikbare informatie."

De cruciale onderdelen bij een financiering zijn rentes en onderpanden. Wat bieden en eisen jullie?
"Met de hoogte van de rente volgen we de markt. En de mate van risico is bepalend voor het tarief.  Het is ook niet zo dat wij veel competitiever zijn dan de tarieven bij banken. Onze meerwaarde zit vooral in de snelheid en de bereidwilligheid. Zekerheden verschaffen we onszelf voornamelijk met hypothecaire onderpanden in de vorm van gebouwen en grond. Ondernemers die al maximaal gefinancierd zijn, zijn dan ook lastiger te financieren waar de huidige financier dan al vaak het volledige onroerend goed heeft vastgelegd. Al met al is er veel interesse. We zien het aantal kredietaanvragen snel oplopen nu onze bekendheid toeneemt." 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden