PHILIPPE MONTIGNY / Shutterstock.com

Analyse Suiker

Oekraïense export hindert Franse suikersector

16 Juli 2024 - Alex Jurvillier

De Franse suikerexport staat onder druk. Het Franse landbouwministerie Agreste wijt dat onder meer aan de enorme hoeveelheden suiker die Oekraïne heeft uitgevoerd. In Brazilië rapporteert suikerassociatie Unica goede cijfers rapporteert over de Braziliaanse suikerproductie. In Nederland waarschuwt Cosun voor bladschimmel bij suikerbieten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse suikergigant waarschuwt voor bladschimmel, waaronder cercospora. Cosun berichtte voor het weekend dat in diverse gebieden in Nederland bladschimmel zou heersen en die beheerst moet worden om aantasting van suikerbieten te voorkomen.

De suikernoteringen van Londen en New York kenden vanaf het begin van juli een periode van daling. De laatste dagen werd de daling mogelijk ondersteund door de rapportage van de Braziliaanse suikerassociatie Unica over de goede productie in het land dat de grootste suikerproducent ter wereld is. De suikernoteringen daalden voor het weekend verder naar $547,60 per ton in Londen, en $423,29 per ton in New York. Na het weekend toonden de noteringen weer een stevige stijging waardoor de notering van Londen de week begint met $571,60 per ton en New York met $435,63 per ton.

Franse export onder druk
De Franse suikerexport richting Europa zal naar verwachting het huidige marktjaar 2023/24 dat eindigt in september, dalen. Dat meldt het Franse landbouwministerie Agreste. Dit wordt mede veroorzaakt door de toegenomen export uit Oekraïne die concurreert met de Franse export. De Franse productie van bietensuiker zal naar verwachting met 7% stijgen ten opzichte van vorig jaar (4,12 miljoen ton) tot 4,4 miljoen ton. Maar dat komt de Franse exportmarkt dus niet ten goede.

Oekraïne exporteerde 475.000 ton suiker richting Europa van oktober 2023 tot 24 juni 2024. De suikerexport van Oekraïne kan de komende maanden veel minder worden door nieuwe handelsregels met de EU waarmee zij wil voorkomen dat de Europese markt te veel uit balans raakt. Het totale importtariefvrije volume suiker is al bereikt.

Braziliaanse productie blijft boven niveau van voorgaand seizoen
In de tweede week van juni rapporteerde Unica een hoeveelheid van 48,8 miljoen ton verwerkte suikerriet. Dat is 13% meer dan dezelfde periode vorig jaar. In totaal is vanaf het begin van het seizoen op 1 april 238,4 miljoen ton suikerriet verwerkt, 13,3% boven het niveau van vorig jaar. Het Braziliaanse seizoen is relatief sterk van start gegaan en dat geeft de productiecijfers een boost. Het gaat hierbij steeds om de centraal-zuidelijke regio, de belangrijkste productieregio van het land. Tot nu toe was de oogst alleen in de tweede helft van mei lager dan vorig jaar.

De suikerproductie in de tweede helft van juni is 20,1% hoger dan vorig jaar, met 3,2 miljoen ton. De suikerproductie vanaf het begin van het seizoen is 15,7% hoger vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ook het aandeel suikerriet dat wordt verwerkt tot suiker is hoger. Vanaf het begin van het seizoen is er 48,7% tot suiker verwerkt, meer dan de 47,7% in dezelfde periode vorig jaar. Verwerkers kunnen doorgaans de verhouding van verwerking tot suiker of ethanol aanpassen, afhankelijk van de marktomstandigheden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden