De schade door wild neemt toe en het draagvlak voor de aanpak van faunaschade neemt af. Dat concludeerde de Maatschappelijke Adviesraad Faunaschade (Marf) al in 2018. Er moest dus iets veranderen. Na uitgebreid onderzoek is nu besloten dat de tegemoetkomingen in faunaschade worden uitgebreid met omgevingsfactoren.
BIJ12, de uitvoeringsorganisatie van het Interprovinciaal Overleg (Ipo), gaf in 2020 de opdracht aan CLM Onderzoek en Advies voor de verkenning van het aanpassen van de huidige systematiek voor de vergoeding van wildschade. Het doel was een eerlijker en beter te begrijpen systeem met minder administratieve lasten, zowel voor de grondgebruiker als BIJ12.
Gefaseerde invoering
CLM stelt voor om drie omgevingsfactoren mee te nemen bij het vaststellen van de tegemoetkoming in de schade. Die zogenoemde omgevingsfactoren zijn: het saldo van het gewas, de mogelijkheden om schade te voorkomen en te bestrijden en de stand van een diersoort. Per omgevingsfactor heeft BIJ12 begin dit jaar een plan van aanpak voor de invoering geschreven. De nieuwe omgevingsfactoren worden gefaseerd uitgerold en begonnen wordt met het saldo van het gewas. Een hoog renderend gewas rechtvaardigt kostbaardere preventiemaatregelen en dat zal worden meegewogen in de tegemoetkoming in de schade.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.