Agrifoto

Analyse Suiker

Bietenzaaien gaat vlot, maar droogte ligt op de loer

Woensdag 17:10 uur - Jurphaas Lugtenburg

Voor het zaaien van suikerbieten is het droge voorjaar makkelijk. Maar om de bieten goed weg te laten groeien is een buitje onderhand hard nodig. Aan de droge start van het nieuwe seizoen in Nederland hebben spelers op de wereldmarkt geen boodschap.

De prijs voor witte suiker in de EU is in februari harder gedaald dan de prijzen op de termijnmarkten in New York en Londen. Dat blijkt althans uit de marktupdate van de Europese Commissie van 28 maart. In februari daalde de gemiddelde suikerprijs in de EU met 3,2% terwijl de daling in Londen en New York beperkt bleef respectievelijk 1,4% en 1%. Deze week zit suiker In Londen en New York overigens in de lift.

Na protesten van Europese boeren heeft de EU weer beperkingen ingevoerd voor de import van suiker uit Oekraïne. Het effect daarvan is goed terug te zien in de importcijfers. In seizoen 2022/23 exporteerde Oekraïne 400.000 ton suiker naar de EU en dat liep in 2023/24 op naar meer dan 500.000 ton. Dat is ruim boven het quotum van 20.000 ton voor de inval van Rusland. Dit seizoen is er nauwelijks suiker vanuit Oekraïne naar de EU geëxporteerd. Turkije is nu de grootste afnemer van suiker uit Oekraïne.

In Nederland loopt in tegenstelling tot de laatste twee jaar het zaaien van bieten vlot. Cosun heeft nog geen update gepubliceerd over hoeveel er gezaaid is, maar IRS meldt dat er afgelopen weken veel gezaaid is en dat op vroeg gezaaide percelen de bieten inmiddels bovenkomen. Gebrek aan vocht wordt onderhand wel een probleem, zeker voor het zaad dat net gekiemd is of nog moet kiemen. Kort na zaaien rollen met de cambridge bevordert de aansluiting met de ondergrond, en moeten de bieten nog gezaaid worden dan is het advies van IRS de grond zo ondiep mogelijk klaar te maken. Omdat er geen regen in de verwachting zit kan het zinvol zijn om te beregen volgens het instituut. "Naast het voorkomen dat gekiemd zaad weer droogvalt, zorgt een opkomstberegening ook voor een snelle en gelijkmatige opkomst." Zeker als er kunstmest gestrooid is en/of bodemherbicide gespoten is het wel zaak om de EC van het water in de gaten te houden om zoutschade te voorkomen.

Dure real
Dat op de internationale markten suiker in de lift zit deze week komt volgens analisten door een stijging van de Braziliaanse real ten opzichte van de dollar. Op de wereldmarkt wordt suiker uit Brazilië relatief duur. De suikeropbrengsten in Brazilië vallen daarnaast ook nog wat lager uit dan eerder geraamd. Volgens Unica valt de suikerproductie in het centrale deel van Brazilië tot half maart 5,3% lager uit vergeleken met vorig seizoen. De suikerproductie staat daarmee op 39,98 miljoen ton. Grondstoffenhandelshuis Czarnikow verlaagde de oogstprognose voor Brazilië van 43,6 miljoen ton naar 42,0 miljoen ton.

De International Sugar Organization (ISO) heeft het tekort op de mondiale suikermarkt verhoogd. In november schatte de ISO dat er 2,51 miljoen ton meer suiker wordt geconsumeerd in seizoen 2024/25 en dat is in de update van maart verhoogd naar 4,88 miljoen ton. De mondiale productie van suiker werd verlaagd van 179,1 miljoen ton in november naar 175,5 miljoen ton in de meeste recente schatting.

Een prijsdrukkend signaal voor de suikermarkt kwam begin dit jaar uit India met het nieuws dat het land overweegt om de exportquota die sinds 2023 van kracht zijn zou willen versoepelen. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren valt nog te bezien. Volgens de bond van suikerproducenten in India daalt de productie dit seizoen met 17,5% te opzichte van vorig seizoen. Daarmee zou India met 26,4 miljoen ton de kleinste suikeroogst in vijf jaar hebben.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden