Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
De NVWA heeft nieuwe verbodsgebieden voor beregenen met oppervlaktewater aangewezen. Ook zijn bestaande gebieden uitgebreid. Alleen in Drenthe is één gebied ingekrompen. Vooral het aanwijzen van het Ketelmeer als besmet gebied heeft gevolgen voor boeren in Flevoland.
Jaarlijks worden de gebieden waar een beregeningsverbod geldt bijgewerkt door de NVWA. Voor dit jaar heeft de dienst het gehele Ketelmeer ingetekend, van de A6 tot aan Overijssel. Op het eerste gezicht geen probleem, maar dat ligt anders. Zowel in de Flevopolder als Noordoostpolder wordt water vanuit dit meer ingelaten wanneer droogte heerst of om tochten door te spoelen. Telers kunnen straks onbewust met besmet oppervlaktewater aan het beregenen zijn.
Strenge controles
Voor de pootgoedteelt heeft dat in directe zin geen consequenties. Daarin mag immers al nooit met oppervlaktewater worden beregend. Daarvoor geldt een landelijk verbod. Vooral bij het verwaaien van waternevel of het (per ongeluk) meeberegenen van een stuk met pootaardappelen ligt gevaar op de loer. Vorig seizoen zijn de NVWA en NAK daarop al streng aan het controleren.
Vorig jaar trof de NVWA vier afzonderlijke partijen pootgoed aan met een bruinrotbesmetting. Deze partijen zijn allemaal afkomstig van pootgoedbedrijven in de Noordoostpolder. De besmetting werd getraceerd naar het overwaaien van oppervlaktewater tijdens zomerstorm Poly in juli 2023. Aangenomen wordt dat er water over de dijk is geslagen en zo op de aardappelen terecht is gekomen. Bij de vier besmette partijen zijn 22 verschillende bedrijven in zeven provincies betrokken. Besmette partijen worden vernietigd. Dat geldt ook wanneer er vermoeden van een besmetting is. Ook kan een besmetting effect hebben op het grondgebruik, door een tijdelijk teeltverbod.
Meer gebieden
De reden dat het Ketelmeer nu als besmet gebied is aangemerkt is de aangetroffen bruinrotbacterie vorig jaar door de NVWA. Al eerder werd de waardplant bitterzoet teruggevonden in een naburige waterloop. Naast Flevoland is ook nabij het Gelderse Almen een nieuw gebied aangewezen, dat een deel van het Twentekanaal en de Berkel bevat. In Overijssel zijn twee bestaande gebieden uitgebreid. Dat geldt ook voor Noord-Holland. In Drenthe is ten zuiden van Emmen een bestaand gebied ingekrompen.
Waar voor boeren in Flevoland vooral crux zit, is wanneer er water uit het Ketelmeer wordt ingelaten. De NVWA controleert daar niet op en waarschuwt ook niet. De waterkwaliteit in het noorden van de Flevopolder is een uitdaging voor boeren in het gebied. Veel bronnen kampen namelijk met een te hoog EC-gehalte. Daarom dat er relatief veel met oppervlaktewater wordt beregend, dat in de regel minder zout bevat. Toch is al dit voorjaar niet overal de waterkwaliteit even goed om te beregenen.