BASF

Aangeboden door BASF

'Rhizoctonia verdient blijvend aandacht'

Woensdag 10:00 uur

Bij een normaal verloop van het voorjaar gaat over een paar weken het pootgoed weer de grond in. Volgens Bert Westhoff loont het om goed na te denken over de aanpak van rhizoctonia. "Ook in de consumptieteelt kun je er geld mee verdienen."

"Pootgoedtelers zijn zich over het algemeen voldoende bewust van de rhizoctoniasituatie van hun pootgoed en percelen", bijt Bert Westhoff het spits af. "En zij zijn ook actief bezig met de aanpak van de schimmel. Een veurbehandeling is gemeengoed en een aanvullende knolbehandeling zien we bij ongeveer een derde van de telers. Maar wij denken dat consumptietelers nog wel iets meer kunnen doen. Rhizoctonia wordt nogal eens onderschat. En het wordt niet altijd gezien. Als je pootgoed voor de consumptieteelt wast, schrik je vaak wat er op zit. Je kunt zomaar op 10% van de knollen rhizoctonia tegenkomen. Dat valt weliswaar binnen de NAK-normen maar in een nat of koud voorjaar met een slechte weggroei kan het je flink stengels en dus opbrengst kosten. Als telers mij er naar vragen adviseer ik altijd om een knolmonster naar het HLB te sturen. Daar kunnen ze nauwkeurig bepalen hoeveel rhizoctonia er op de knollen zit en hoe vitaal het is. En je krijgt een bijpassend advies."

Behandeling rendabel
In de praktijk hoort Westhoff nogal eens dat consumptietelers een rhizoctoniabehandeling te duur vinden. De technisch productadviseur van BASF heeft daar z'n eigen mening over: "Een knol of veurbehandeling met ons eigen fungicide Allstar is een relatief kleine verzekeringspremie tegen het risico op opbrengstderving door stengelwegval. Wij hebben in proeven gezien dat je er in de consumptieteelt al gauw een meeropbrengst van 500 euro per hectare mee op de wal sleept. Het verschilt natuurlijk per situatie maar het kan heel gauw uit. En in de pootgoedteelt is het financiële voordeel een veelvoud van dat bedrag. Niet voor niets zien wij dat geen enkele pootgoedteler die eenmaal kennis heeft gemaakt met Allstar nog teruggaat naar z'n oude middel."

Ook zilverschurft
Specifiek voor telers van pootgoed en tafelaardappelen wijst Westhoff nog op een andere eigenschap van het fungicide van BASF. "Allstar heeft een interessante nevenwerking op zilverschurft. Die schimmel wordt in de praktijk meestal aangepakt met een knolbehandeling. Onderzoek laat zien dat een veurbehandeling met Allstar daar nog een relevante extra werking
bovenop zet."

Allstar in het kort

  • Zeer zacht op de knol en daardoor een betere en regelmatiger opkomst en meer stengels en meer kilo's in de maat
  • Lage dosering (geen gesjouw)
  • Goed mengbaar
  • Nevenwerking op zilverschurft

Het rendement van Allstar
Op basis van inmiddels 6 jaar onderzoek in een groot aantal proeven laat Allstar zeer overtuigende rendementscijfers zien. Op percelen met een matige tot zware infectiedruk resulteert de toepassing van Allstar vergeleken met de marktreferentie in:

  • 8% meer knollen in de maat 35-55
  • 2.200 meer afleverbare kilo's
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden