Aangeboden door Spuit Academie

'De grootste uitdaging is dat middelen verdwijnen'

Gisteren 12:00 uur

Dolf van Ursem (46) heeft een teeltbedrijf in Heerhugowaard. Hij volgde de cursus van de Spuit Academie. In dit artikel vertelt hij over zijn toekomstvisie op gewasbescherming en hoe de cursus hieraan heeft bijgedragen.

De Spuit Academie bestaat uit zes cursusdagen door heel Nederland in januari en februari. De cursisten verdiepen zich in innovatieve gewasbeschermingstechnieken en krijgen vijf punten voor de spuitlicentie. Er is een mogelijkheid om een subsidie van 85% te krijgen, ook voor ondernemers. 

Kun je wat meer vertellen over je bedrijf?
"We hebben een groentekwekerij in Heerhugowaard-De Noord. We telen gewassen zoals ijsbergsla, spitskool, rode kool en witte kool. In 1997 zijn we klein begonnen met een schuur voor de opslag van landbouwmachines. Sindsdien zijn we hard gegroeid en hebben we een perceeloppervlak van ongeveer 270 hectare."

Zijn er specifieke uitdagingen op het gebied van gewasbescherming die je momenteel tegenkomt?
"De grootste uitdaging is dat gewasbeschermingsmiddelen die nogal belangrijk zijn voor bepaalde teelten, dreigen te verdwijnen. Dat is een hele uitdaging. Breed gezien vind ik met name de nieuwe technieken een uitdaging. Daarnaast ook de regelgeving omtrent het gebruik van deze nieuwe technieken. Het helpt om bijeenkomsten bij te wonen en te praten met bedrijven die de nieuwe technieken aanbieden. Maar ook de cursus van de Spuit Academie heeft mij geholpen. Het volgen van de cursus is erg interessant omdat alles op het gebied van gewasbescherming in rap tempo verandert en daarnaast kun je spreken met collega-telers over hoe zij omgaan met alle veranderingen."

Hoe kijk jij naar gewasbescherming in de toekomst?
"Persoonlijk denk ik dat chemische gewasbescherming in de toekomst niet zal verdwijnen. Ik zit nu in een werkgroep waar we kijken naar groene middelen om onze gewassen te beschermen, maar alle middelen die er zijn voldoen gewoon niet. Ik verwacht niet dat groene middelen het snel kunnen overnemen. Ik denk dat als er geen chemie meer mag worden toegepast, we de gewassen die we nu nog in Nederland telen uit het buitenland moeten halen, omdat het daar misschien nog wel is toegestaan. Met 'het buitenland' bedoel ik dan landen buiten de EU, aangezien het vaak Europese regels zijn waar we mee te maken hebben."

Heeft de Spuit Academie bijgedragen aan je visie op gewasbescherming in de toekomst?
"Jazeker, ik heb uit de cursus verschillende dingen opgepakt. Bijvoorbeeld met betrekking tot het weer en de weersinvloeden op de gewasbescherming. Daarnaast vond ik de technische kant van de cursus heel erg interessant en ook de lezing over het communiceren naar de burgers toe. Daar maak ik nog steeds gebruik van voor mensen die bij ons op het bedrijf komen, om duidelijk te kunnen vertellen waarom we bepaalde dingen doen."

Wat vond je de meest interessante cursusdag van de Spuit Academie?
"Als ik moet kiezen, dan denk ik de dag over weer en gewasbescherming. Omdat als je gewasbescherming toepast - vaak met erg dure middelen - het heel erg belangrijk is dat je dit op het juiste moment en op de juiste manier doet. Het weer wordt steeds extremer, dus is het belangrijk om op het juiste moment de middelen op je gewas te krijgen, zodat je een maximale werking hebt."

Wat voor toevoeging heeft de Spuit Academie gehad op jouw dagelijkse werkzaamheden?
"We hebben een weerpaal aangeschaft om nog beter te kunnen kijken dat we het juiste doen op het juiste moment. En daarbij heb ik met een aantal andere telers een groepje opgericht, zodat we in verschillende gebieden in Noord-Holland kunnen kijken wat die weerpalen doen. Dat is interessant om mee te nemen in je overweging om te gaan spuiten. Daarnaast zijn we verder gegaan met het gebruik van taakkaarten, om te kijken of het interessant is voor ons bedrijf om te gebruiken."

Zelf ook mee doen aan de cursus van de Spuit Academie, vijf licentie punten verdienen en alles leren over innovatieve technieken voor gewasbescherming? Meld je dan nu aan. Een subsidie van 85% is mogelijk op de cursus. Voor meer informatie klik hier.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden