Zahnoi Alex / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Rente stimuleert Russische boer graan te verzilveren

15 November 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Graanhandelaren in de VS en Europa zitten niet helemaal op één lijn. Ondanks weinig spectaculaire exportcijfers lijkt tarwe in Parijs het voorlopige dieptepunt gevonden te hebben. Door regen op de zuidelijke prairies van de VS stond tarwe in Chicago onder druk. Russische boeren maken dit seizoen haast met het te gelde maken van hun granen. Door hoge rentes is de spaarbank een beter alternatief dan speculeren op hogere koersen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,25 hoger op €210,75 per ton. Op de CBoT deed tarwe voor de vierde dag op rij een stap terug en sloot 2% lager naar $5.30¼ per bushel. Maïs kreeg eveneens een tik en leverde 1,8% in kwam daarmee uit op $4.19 per bushel. Soja sloot net als maïs 1,8% lager. Het novembercontract soja sloot daarmee op $9.85¾ per bushel.

Op de tarwemarkt blijft het zoeken naar de bodem. In Europa lijken we die voorlopig even gevonden te hebben. Ondanks berichten over een tegenvallende Franse graanexport van FranceAgriMer liet de Matif gisteren iets van herstel zien. Volgens Strategie Grain wordt dit niet het seizoen van een recordexport. Vergeleken met vorig seizoen verwacht het marktbureau een scherpe daling in de export. Europese tarwe is wel iets aantrekkelijker geworden op de wereldmarkt, maar moet het nog steeds afleggen tegen tarwe uit het Zwarte Zeegebied.

Op de droogtemonitor is de regen van afgelopen week op de zuidelijke prairies in de VS goed terug te zien. De diep rode vlekken in het noorden van Texas, Oklahoma en Kansas worden kleiner en volgens de weerberichten komt er meer regen aan. Analisten rekenen er min of meer op dat de conditie van wintertarwe verder zal verbeteren. Op de noordelijke prairies blijft droogte overigens nog wel een probleem. Daar heeft zomertarwe echter de overhand en maken analisten zich nog niet zo druk over negatieve gevolgen voor potentiële opbrengsten.

Volgens sommige experts hangen de vredesplannen van Trump voor de oorlog tussen Oekraïne en Rusland ook over de tarwemarkt. Van Biden weten we dat hij achter Oekraïne staat en redeneert dat we Oekraïne net zo lang moeten blijven steunen als nodig. Trump staat daar anders in. Hij wil vrede en, misschien nog wel belangrijker, geen bakken met geld aan de buitenlandse oorlog besteden. Een eventuele deal zal niet de schoonheidsprijs verdienen. Iets als 'Oekraïne krijgt de Donbas terug, maar Rusland houdt de Krim en Oekraïne mag geen lid van de EU of Navo worden' wordt als mogelijke uitkomst van vredesonderhandelingen genoemd. Daarmee zou de rust in het Zwarte Zeegebied terug kunnen keren en wordt de export van graan ook weer makkelijker. Of het balletje echt die kant op rolt, moeten we trouwens nog maar zien. De eerste maanden van het huidige exportseizoen waren voor zowel Oekraïne als Rusland goed en verschillende analisten vragen zich openlijk af wat er nog overblijft voor de tweede helft van het seizoen.

Bank brengt meer op dan bewaren
Volgens persbureau Reuters treuzelen Russische boeren niet met verkopen van graan. De reden daarachter zijn de zeer hoge rentes in Rusland. De Russische Centrale Bank verhoogde de rente recent tot 21% om de inflatie te beteugelen en de oorlogseconomie af te koelen. Het officiële inflatiecijfers staat overigens op 9,8%. De rente op kortetermijndeposito's kan oplopen tot 25%. Het is makkelijker graan direct te verkopen en het geld tegen meer dan 20% op de bank te zetten volgens de directeur van Ikar. Dat is volgens de topman van het marktbureau ook de reden achter de grote export van Rusland. "Dit jaar is er geen enkele reden om het graan langer vast te houden."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden