Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Tarwe in de VS staat er ondanks droogte beter op

5 November 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Een tender van Egypte bracht niet veel leven in de Europese tarwehandel. Sterker nog, tarwe op de Matif moest een veer laten. In de VS is de oogst een heel eind afgerond en zit het overgrote deel van de wintertarwe ook al in de grond. Ondanks de droogte staat de wintertarwe er volgens het USDA beter op dan vorige week. Verder naar het zuiden in Brazilië hebben telers een flinke slag gemaakt met soja.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif kreeg gisteren een tik en sloot €3,25 lager op €213,75 per ton. Op de beurs in Chicago sloot tarwe juist ¾ cent hoger op $5.68¾ per bushel. Maïs zat iets steviger in de lift en sloot 0,5% hoger op $4.16½ per bushel. Soja sloot eveneens 0,5% hoger en kwam daarmee uit op %9.87¼ per bushel.

Beperkte vraag naar Europese tarwe zet de prijs in Parijs onder druk. Egypte had een tender openstaan, maar daar konden de Europese exporteurs niet meekomen met de conculega's uit Rusland en Oekraïne. Rusland legde een prijs neer van $265 per ton FOB (op het schip geleverd). Oekraïne zat daar net onder met $263 per ton FOB. Voor zover bekend heeft de Egyptische staatsinkoper Gasc geen aankoop gedaan in de tender.

Bodemprijs nog geen succes
Ikar heeft de spotprijs voor Russische tarwe gelijk gehouden aan vorige week op $232 per ton FOB. Daarmee blijft de tarweprijs onder de minimumprijzen die de Russische exporteurs samen met het Russische ministerie hebben vastgesteld. De minimumprijs staat namelijk op $245 in november en $250 in december. De Russische graanexport van vorige week komt volgens SovEcon uit op 1,2 miljoen ton. Dat is 100.000 minder dan een week eerder. Het overgrote deel van de graanexport van vorige week, namelijk 1,13 miljoen ton, is tarwe.

In de VS kwam de weekexport tarwe iets lager uit dan waar de handel op rekende. Dat had maar beperkt effect op de markt. Vergeleken met vorig seizoen heeft de VS tot nu toe namelijk 35% meer tarwe geëxporteerd en de export loopt 17% voor op de prognose van het USDA.

Droogte beperkt terug te zien
Met het zaaien van tarwe lopen de Amerikaanse telers iets achter dit seizoen. Van het geplande areaal is 87% gezaaid, zo blijkt uit het nieuwe Crop Progress-rapport van deze week. Vorig jaar deze week was 88% gezaaid en het vijfjarig gemiddelde staat op 89%. Van de gezaaide tarwe staat 66% boven tegen 72% vorig jaar. Opmerkelijk is dat de conditie van de wintertarwe is verbeterd ten opzichte van vorige week. 41% van de wintertarwe staat er goed of excellent op tegen 38% vorige week. Dat terwijl de droogtegebieden in de VS zijn gegroeid. Volgens de nieuwste droogtemonitor staat 62% van de tarwe in een droogte gebied tegen 58% vorige week.

De oogst van maïs en soja is een heel eind afgerond in Amerika. 91% van de maïs is gedorst volgens het Crop Progress-rapport. Het vijfjarig gemiddelde staat op 75% geoogst. Met soja zijn de Amerikaanse boeren nog iets verder. Daarvan is namelijk 94% geoogst tegen 85% in het vijfjarig gemiddelde.

Over de helft
In Brazilië hebben sojatelers een flinke slag gemaakt met het zaaien van soja. Volgens AgRural is 54% van het geplande areaal gezaaid. Vorige week stond de teller op 18% gezaaid. Voor het eerst dit seizoen loopt het werk voor op vorig jaar. Toen was deze week namelijk 51% van het geplande areaal soja gezaaid. Verschillende analisten verwachten overigens dat deze week wat vaart geminderd moet worden met het landwerk in Brazilië. Zoals de Formule 1-fans wellicht gezien hebben, trokken er afgelopen weekend zware buien over het zuiden van Brazilië. Voor de gewassen die in de grond zitten gunstig maar voor je met de trekker weer het land op kan moet het even doorzakken, melden lokale bronnen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden