In Vlaanderen wordt een streep gezet door het gehekelde beleid van kalenderlandbouw. Het gaat hierbij om de verplichte inzaaidatum van een vanggewas. In de praktijk werkt de maatregel niet omdat de natuur zich niet laat sturen. Dit najaar onderstreept dat nog eens.
De Vlaamse Landbouwmaatschappij (VLM) – een zelfstandig agentschap dat toeziet op onder andere het mestbeleid – laat weten dit jaar niet meer te controleren op de verplichte zaaidata van vanggewassen. Het agentschap hoopt dat deze eis in het volgende pakket aan maatregelen definitief wordt geschrapt omdat die in de praktijk niet werkbaar is.
Gewas is leidend
Dit nieuws maakte de Vlaamse landbouwminister Jo Brouns vrijdag 25 oktober bekend. Het schrappen van de regel betekent volgens hem niet dat er helemaal geen verplichting voor een vanggewas is. "De landbouwer kan zich nu laten leiden door de afrijping van het gewas en niet langer door de kalender."
Halverwege september maakte de VLM al bekend de deadline van 15 naar 31 oktober te verplaatsen. Dat heeft alles te maken met het late zaai- en pootmoment van onder andere maïs en aardappelen. Gewassen zijn veel later rijp, waardoor niet tijdig gezaaid kan worden. Bovendien zorgt een relatief natte herfst in Vlaanderen voor extra problemen met de veldwerkzaamheden.
Flexibiliteit nieuwe norm
Brouns hoopt dat het afschaffen van een harde deadline zich nestelt in het op handen zijnde MAP7 – de Vlaamse variant van ons 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn – dat nog in een decreet moet worden omgezet. De wetgeving rond de uitspoeling van meststoffen moet voor boeren een stuk flexibeler en daarmee werkbaarder worden. De minister benadrukt dat boeren niet ontheven worden van hun verplichting om met vanggewassen te werken. De werking daarvan is volgens hem bewezen positief.
In Nederland werd begin september al door collega-minister Wiersema de data versoepeld voor vanggewassen op zand- en lössgrond. Boeren hebben tot vandaag (28 oktober) om een vanggewas in te zaaien na snijmaïs. Doe je dat later, dan geldt een stikstofkorting in het volgend teeltseizoen. Voor andere gewassen is de deadline eveneens opgeschoven tot in november, afhankelijk van de hoogte van de stikstofkorting. Tot 20 november kan een vanggewas worden gezaaid, bijvoorbeeld na aardappelen, al krijg je dan wel met 15 kilo stikstofkorting te maken.
Deadline verstreken
De oogstdeadlines voor verschillende gewassen zijn door het ministerie wel intact gelaten. Die voor aardappelen (21 oktober) is inmiddels verstreken en nog zeker 10% van het areaal zit in de grond. Ook in ons land is deze vorm van kalenderlandbouw een doorn in het oog van de sector.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10910829/vlaanderen-zet-streep-door-kalenderlandbouw]Vlaanderen zet streep door kalenderlandbouw[/url]