Agrifoto

Analyse Peen

Kwaliteit en kwantiteit gaan hand in hand bij peen

Vrijdag 15:10 uur - Jurphaas Lugtenburg

Het is weleens minder gegaan met het rooien van de peen. Zeker als je het vergelijkt met vorig jaar gaat het nu als een trein. Het grootste punt van zorg is de temperatuur.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

20 graden in de middag eind oktober is vrij uitzonderlijk. Voor in de echte peenbewaring is het niet zo'n probleem om voldoende snel terug te koelen. In koelhuizen waar de capaciteit maar zozo is, is het wel riskant of het lukt om met zulke buitentemperaturen de peen voldoende snel te koelen.

Opbrengst, en misschien nog wel belangrijker kwaliteit van de peen is over het algemeen goed dit seizoen. De lengte is misschien wat minder, maar dat wordt gecompenseerd door de dikte. En ook niet onbelangrijk: alle planten staan er.

Export moet nog opgang komen
Nu nog koelruimte bij huren, valt niet mee volgens insiders. In de afland-handel is het tamelijk rustig. Naar Afrika gaat geregeld wel wat weg, maar dat zet niet echt zoden aan de dijk. Voor Oost-Europa is het nog te vroeg in het seizoen. Die hebben nu nog volop eigen oogst. Het groeiseizoen is in Polen alleen niet volgens het boekje gelopen. Na een warme en droge start volgde een natte zomer en herfst. Een beetje vergelijkbaar met wat wij vorig jaar hadden. De kwaliteit van de peen in Polen valt daardoor tegen, melden verschillende bronnen. Dat biedt mogelijk voor de Nederlandse exporteurs kansen later in het seizoen, nu wij eindelijk weer een jaar hebben waarin het erop lijkt dat we echt kwaliteit kunnen leveren.

De handel tussen Nederlandse telers en spoelers is taai. Willen exporteurs echt mee kunnen in Oost-Europa dan moeten ze erg scherp door de bocht komen. Daar passen de huidige telersprijzen niet bij. Telers die af land moeten leveren, hebben nog weinig trek om nu al water bij de wijn te doen. Als het een beetje normaal verloopt is er nog ruim een maand om de rooien. De DCA Notering voor b-peen is deze week gelijk gebleven op €14 tot €15 per 100 kilo. C-peen heeft een klein stapje terug gedaan ten opzichte van vorige week naar eveneens €14 tot €15.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden