Shutterstock

Nieuws Kunstmest

Kunstmestfabrikant Yara schaalt productie af

Woensdag 11:00 uur - Niels van der Boom

Kunstmestproducent Yara voert veranderingen door op hun productielocatie in het Belgische Tetre, waardoor 115 mensen hun baan verliezen. Het bedrijf verlegt de focus van ammoniakale meststoffen naar nitraatmeststoffen, die een hogere waarde hebben. De hoge energiekosten en marktomstandigheden dwingen het Noorse bedrijf naar eigen zeggen tot dit besluit.

Op jaarbasis produceerde de fabriek 400.000 ton ammoniak. Daarnaast bedroeg de jaarproductie 950.000 ammoniumnitraat en 800.000 ton salpeterzuur. Met het stoppen van de ammoniaktak wordt dat straks 600.000 ton 'premium' nitraatmeststoffen en 250.000 ton industriële (stikstof)producten.

Minder CO2
Volgens Yara wordt de Belgische locatie, vlakbij Bergen, geraakt door moeilijke marktomstandigheden, hoge energie- en onderhoudskosten. Daardoor draait de fabriek al langer niet meer naar behoren. In 2022 werd de kunstmestproductie er stilgelegd nadat Europese energieprijzen door het dak vlogen. Begin vorig jaar was het productieniveau nog niet terug op peil. Door de ammoniakproductie te schrappen zet Yara een belangrijke stap in de CO2-reductie, zegt manager Michel Warzée. Voor de productie van ammoniakale kunstmest wordt nog veel aardgas gebruikt, wat het product nauw gelieerd maakt aan de gasprijzen.

Tweede sluiting
De behoefte aan ammoniak in Europa wordt ingevuld door de andere fabrieken van Yara. Het besluit heeft tot gevolg dat 115 mensen hun baan verliezen. 200 arbeidsplaatsen blijven behouden. Naast de fabriek in België heeft Yara in Vlaardingen en Sluiskil fabrieken staan waar meststoffen worden geproduceerd. Een jaar geleden sloot de producent de deuren van hun fabriek in het Franse Montoir-de-Bretagne, vlakbij Nantes.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden