Kunstmestproducent Yara voert veranderingen door op hun productielocatie in het Belgische Tetre, waardoor 115 mensen hun baan verliezen. Het bedrijf verlegt de focus van ammoniakale meststoffen naar nitraatmeststoffen, die een hogere waarde hebben. De hoge energiekosten en marktomstandigheden dwingen het Noorse bedrijf naar eigen zeggen tot dit besluit.
Op jaarbasis produceerde de fabriek 400.000 ton ammoniak. Daarnaast bedroeg de jaarproductie 950.000 ammoniumnitraat en 800.000 ton salpeterzuur. Met het stoppen van de ammoniaktak wordt dat straks 600.000 ton 'premium' nitraatmeststoffen en 250.000 ton industriële (stikstof)producten.
Minder CO2
Volgens Yara wordt de Belgische locatie, vlakbij Bergen, geraakt door moeilijke marktomstandigheden, hoge energie- en onderhoudskosten. Daardoor draait de fabriek al langer niet meer naar behoren. In 2022 werd de kunstmestproductie er stilgelegd nadat Europese energieprijzen door het dak vlogen. Begin vorig jaar was het productieniveau nog niet terug op peil. Door de ammoniakproductie te schrappen zet Yara een belangrijke stap in de CO2-reductie, zegt manager Michel Warzée. Voor de productie van ammoniakale kunstmest wordt nog veel aardgas gebruikt, wat het product nauw gelieerd maakt aan de gasprijzen.
Tweede sluiting
De behoefte aan ammoniak in Europa wordt ingevuld door de andere fabrieken van Yara. Het besluit heeft tot gevolg dat 115 mensen hun baan verliezen. 200 arbeidsplaatsen blijven behouden. Naast de fabriek in België heeft Yara in Vlaardingen en Sluiskil fabrieken staan waar meststoffen worden geproduceerd. Een jaar geleden sloot de producent de deuren van hun fabriek in het Franse Montoir-de-Bretagne, vlakbij Nantes.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.