Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Suikergehaltes blijven onder het gemiddelde

11 Oktober 2024 - Niels van der Boom - 2 reacties

De Nederlandse suikerbieten laten een iets hoger suikergehalte zien, maar wel een die onder het meerjarig gemiddelde blijft voor oktober. De opbrengsten zijn ondertussen maar zeer gewoontjes. Een kleine meevaller is dat het over het algemeen prima rooien is.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De twee fabrieken van Cosun Beet Company, in Brabant en Groningen, draaien op volle toeren en verwerken ruim 56.000 ton per dag. Dat laat de verwerker weten in een nieuwsbericht. Daarmee kent campagne 2024/25 een vlotte start. Dat is de laatste jaren ook wel anders geweest, toen beide locaties soms geplaagd werden met storingen.

Spreiding in gehaltes
In de derde campagneweek (van 29 september t/m 5 oktober) ligt het landelijk gemiddelde op 15,7% suiker. Nagenoeg gelijk aan de week ervoor. Dat is iets hoger dan vorig jaar werd gehaald, maar onder het meerjarig gemiddelde. In het noorden van ons land (Texel, Groningen) worden gehaltes van 16% of meer aangetikt. In het zuiden (Achterhoek, Limburg) is dat niet eens 15%, wat alles te maken heeft met het bijzonder late zaaitijdstip.

Het tarragehalte nam licht toe, tot 8,9% gemiddeld. Dat is behoorlijk laag en ook niet zo gek, gezien de goede rooiomstandigheden. Zelfs op de zware kleigrond in bijvoorbeeld Groningen ligt het percentage niet boven de 8%. De winbaarheidsindex is met 90,2 vrijwel gelijk aan de weken ervoor.

Vanggewas
Cosun roept telers op om nog deze maand een groenbemester te zaaien na de oogst van bieten, waar dat mogelijk is. Door het extreme groeiseizoen kan ook nog mineralisatie plaatsvinden terwijl de bieten al zijn geoogst. Door een groenbemester te zaaien kan deze stikstof worden benut en voorkom je uitspoeling naar het grondwater. Voor zand- en lössgrond werd begin september al de deadline voor het zaaien verruimd tot en met 21 oktober. Wie later zaait, krijgt te maken met een stikstofkorting in het opvolgend teeltseizoen. Zaai je voor 1 november een rustgewas, zoals wintertarwe, dan geldt de korting van maximaal 20 kilo stikstof per hectare eveneens niet.

Onderzoeksinstituut IRS komt in alle regio's bladschimmels tegen als cercospora en stemphylium. Het instituut raadt aan om percelen niet meer te spuiten. Onderzoek heeft aangetoond dat een bespuiting niet langer rendabel is. Bovendien remmen lagere temperaturen de ontwikkeling van met name cercospora.

Ook meldt IRS dat op veel lichte gronden veel aantasting van aphanomyces (wortelrot) wordt waargenomen. Dit voorjaar zorgde deze schimmel al voor wegval van kiemplanten. Nu zorgt het voor misvorming en rottende wortels, wat wordt veroorzaakt door een combinatie van temperatuur en vocht. Dit kost iets aan suikergehalte en opbrengst. Zit in een partij meer dan 10% wortelrot, dan wordt hij door de fabriek geweigerd.

Meer omzet, minder winst Südzucker
Naast tegenvallende opbrengsten hebben verwerkers ook te kampen met tegenvallende financiële resultaten. Südzucker boekte in de eerste helft van het financieel boekjaar (maart t/m augustus) een omzet van €5,09 miljard. Dat is €100.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maar de nettowinst kelderde van €409 naar €161 miljoen. Een daling van ruim 60%.

De suikertak van 's werelds grootste producent presteerde beter in deze periode, met €2,13 miljard omzet tegenover €1,95 vorig jaar. Er werd vooral meer suiker verkocht, terwijl de prijzen lager waren. Het bedrijf ondervindt veel hinder van goedkope suiker uit Oekraïne op de Europese markt. Het operationeel resultaat van de suikerdivisie daalde van €380 naar €72 miljoen. Een daling van 81%. Naast lagere verkoopprijzen stegen ook de productiekosten tijdens de campagne van vorig seizoen. Opvallend genoeg blijft het concern positief over de huidige oogst. De overmatige neerslag in Oostenrijk, Polen, Roemenië en Tsjechië heeft voor schade gezorgd, maar de exacte omvang daarvan is nog onbekend.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden