Shutterstock

Analyse Uien

Uienmarkt toont zich van de wispelturige kant

4 Oktober 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 5 reacties

Voor het gevoel is het deze week iets rustiger bij de uienverwerkers. Dat past wel bij de uienmarkt, die vaker een golfbeweging laat zien. Onder exporteurs is Senegal het gespreksonderwerp. Zij hebben naar verluidt voldoende uien op de kade staan en lijken even iets minder trek in de Nederlandse uien te hebben. Telers hebben daar weinig boodschap aan. In de handel op de boer blijft het desondanks gestaag door rommelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wat is er aan uien gerooid, wat kan er voor nieuwe jaar geëxporteerd worden en wat gaat de markt dientengevolge doen? De lezingen daarover lopen nogal uiteen. Hoe we het ook wenden of keren, er zijn behoorlijk meer uien gezaaid en dat betekent dat we ook met een gemiddelde opbrengst toch een relatief grote oogst hebben. Dat staat nog los van de hoeveelheid uien in de Duitse grensregio, waarvan een deel waarschijnlijk ook in Nederland belandt. Bij een grote oogst is een hoog exporttempo nodig om de markt schoon te houden. Het exportcijfer over week 37 was met ruim 37.000 ton wat dat betreft bemoedigend.

De uien kunnen er wel zijn, maar de telers moeten ze ook nog willen verkopen. Voor de voet op opschrijven, is er niet bij voor kopers. Dat telers helemaal niks willen, is zeker niet aan de orde. Een drukkend aanbod van uien in de tijdelijk bewaring - die weg moeten omdat de aardappelen eraan komen en waar sommige sorteerders een beetje op gokten - is ook (nog) niet aan de orde. Boeren en verpakkers zitten beide gewoon realistisch in de wedstrijd en het is van beide kanten een beetje geven en nemen. Dat telers niet alles toegeven, is volgens sommige insiders wel een teken aan de wand. Het moet heel gek lopen, willen we een herhaling van de afgelopen twee seizoenen krijgen met record prijzen. Maar dat door een grote oogst per definitie dit een seizoen met lage prijzen wordt, is nog zeker geen uitgemaakte zaak.

Positie of geen positie
Sorteerders onderling zijn op de achtergrond druk met wie wel of geen positie zou hebben. Zegt de een dat de markt de komende weken nog weleens zou kunnen stijgen, dan zeggen de conculega's al snel: 'hij heeft veel te dure uien aan zijn broek'. Roept een ander de markt zal wel zakken, dan is het commentaar: 'hij heeft geen uien en probeert zo de telersprijs te drukken'. Dat speelt altijd wel, maar het is nu nog wat erger. Of het wordt althans meer openlijk gezegd.

In de export is het deze week iets rustiger. Er is een boot geladen voor Senegal, maar die is begin deze week al vertrokken. De meest uien daarvoor zijn dus vorige week al gedraaid. Bestellingen komen vaak op het laatste moment, zo klagen sommige sorteerders. Het is daardoor af en toe passen en meten om alles op tijd gereed te hebben, terwijl het totaal aantal tonnen dat je op een dag doet niet eens spectaculair is. Daar komt bij dat de laatste af land uien binnenkomen, wat ook voor extra werk zorgt.

Waar de telersprijzen iets omhoog neigen, staat de DCA-notering baalprijs uien iets onder druk. De onderkant van de notering blijft stabiel, maar aan de bovenkant wordt wat ingeleverd. Supers zijn lastig te krijgen, ondanks dat er niet spectaculair veel vraag is. De uien zijn over het algemeen gewoon niet heel erg grof dit jaar, zien verpakkers.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden