Agrifoto

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

7 Oktober 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De stemming onder de (buitenlandse) akkerbouwers is weleens beter geweest. De afzetprijzen zijn vergeleken met twee jaar terug flink gedaald. De kosten voor de inputs zijn ook lager, maar de marges voor de teler worden er gemiddelde genomen niet beter op. Dat heeft invloed op de toeleverende bedrijven, waaronder gewasbeschermingsmiddelen. Of het wat met de stemming in de landbouw te maken heeft of niet; twee grote Duitse spelers op het gebied van chemie hebben beide een andere benadering. Toch zijn de verschillen minder groot dan ze op het eerste gezicht lijken en kijken beleggers door een heel andere bril dan boeren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chemiebedrijf BASF maakt zich op om de agrodivisie van het bedrijf te verzelfstandigen. Dat werd recent duidelijk tijdens de presentatie van de nieuwe strategie van het bedrijf. "Agricultural Solutions heeft een leidende positie in de markt en sterke innovatie in de pijplijn zitten", schrijft BASF in de toekomstvisie. In 2027 moet de Agrodivisie juridisch en administratief los zijn van het moederbedrijf. Daarna is de weg vrij om aandelen van de agri-tak op de beurs te brengen al dan niet in de vorm van een minderheidsaandeel.

De achterliggende gedacht voor de verzelfstandiging is om het bedrijf efficiënter en gestroomlijnder te maken. "We moeten veranderen zo dat medewerkers meer verantwoordelijkheid kunnen nemen, er sneller beslissingen genomen kunnen worden en om onze prestaties te verbeteren", vertelde Markus Kamieth CEO van BASF tijdens de presentatie.

Een brug te ver
Dit doet een beetje denken aan de berichten van Bayer een jaar geleden. Ook dat bedrijf zette de agrodivisie in de etalage. Het bedrijf opsplitsen was ook een mogelijkheid die voorbijkwam. De afzonderlijke onderdelen zouden namelijk meer waard zijn dan waarvoor Bayer als totaalbedrijf in 2023 werd verhandeld. Vijf jaar eerder nam Bayer nog de Amerikaanse branchegenoot Monsanto over. Achteraf gezien niet de meest gelukkig beslissing van het bedrijf. Naast de forse overnamesom volgende imago en financiële schade door de Round-up rechtszaken in de VS.

In maart dit jaar tijdens de presentatie van de jaarcijfers liet Bayer-CEO Bill Anderson weten op vragen vanuit de zaal dat de plannen voor het verkopen van bedrijfsonderdelen of het splitsen van het bedrijf voorlopig in de ijskast staan op vragen. "Ons antwoord is niet nu en dat moet niet verkeerd begrepen worden als nooit".

Perspectief
Volgens verschillende beursanalisten zit de vork mogelijk toch iets anders in de steel. De Duitse industrie, waaronder ook de chemische industrie, draaide op relatief goedkope energie. Rusland was de belangrijkste leverancier. Sinds februari 2022 is daar verandering in gekomen. Met de invasie van Oekraïne is het ruime aanbod van goedkope energie weggevallen. Met de gevolgen daarvan worstelt de energie-intensieve industrie. Winsten staan onder druk en daar worden aandeelhouders niet gelukkig van.

Het optimaliseren van de bedrijfsvoering staat hoog op de agenda. Afslanken of bedrijfsonderdelen verkopen, behoort daarvoor tot de mogelijkheden. Daar is de rol van de agrodivisies interessant. Hoewel de stemming in de landbouw matig is (en resultaten weleens beter zijn geweest) is het volgens analisten toch een solide sector. 

Gewasbeschermingsmiddelen en de aanverwante producten die zowel Bayer als BASF producten zorgen voor een redelijk solide cashflow. Volgens sommige financieel experts heeft Bayer de kasstroom uit de agrodivisie nodig om de misschien nog wel risicovollere farmaceutische tak te ondersteunen. Het terugkrabbelen op het idee van splitsen van het bedrijf is misschien wel uit noodzaak geboren. Bij BASF is verkoop van de gezonde agro-tak juist een mogelijk om te cashen en zo de aandeelhouders tevreden te houden en werkkapitaal vrij te spelen. De voorzichtige conclusie is dat de agrarische sector en de toeleveringsbedrijven door beleggers anders bekeken wordt dan door de boerenbril.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden