Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Pootgoedexport neemt jaarlijks met 42.000 ton af

3 Oktober 2024 - Niels van der Boom - 9 reacties

De export van pootaardappelen is tussen 2019 en 2023 jaarlijks steeds iets gekrompen. Dat blijkt uit een data-analyse van de FAO. De meeste grote Europese landen zagen hun uitgevoerde volume afnemen. Tegenvallende opbrengsten en demondialisering liggen daaraan ten grondslag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gemiddeld is de wereldwijde export van pootaardappelen per jaar met 42.000 ton afgenomen van 2019 tot en met 2023. Dat is gemiddeld 2,5% per jaar. Nederland neemt daarvoor het grootste volume voor zijn rekening, volgens cijfers van de FAO, met 24.000 ton. Dat is gemiddeld 2,7% per jaar van het totaal. Ons land heeft ruim de helft van de mondiale export in handen en blijft daarmee verreweg de grootste speler.

Duitsland overtreft VK
Eén van de landen die veel verloor, is het Verenigd Koninkrijk. Dat land zag zijn volume gemiddeld met 6.000 ton afnemen. Dat heeft vooral te maken met de gevolgen van de Brexit, waardoor Schotland niet naar alle bestemmingen uitgangsmateriaal kon verschepen. Door deze krimp heeft Duitsland de derde plek van het VK overgenomen. Op twee staat nog Frankrijk, dat 12% van de wereldexport in handen heeft. Hier bleef het volume relatief stabiel.

Procentueel gezien is de krimp in België nog groter, met 13% volgens de FAO. Dat land is gedaald naar plek acht op de ranglijst. Egypte is een opvallende groeier, wat vooral te maken heeft met het toegenomen volume dat naar Rusland gaat. In de top 10 is alleen de Verenigde Staten een groeiland. Gemiddeld voerde het 3.300 ton extra pootgoed, ofwel 9%, meer uit per jaar.

Twee factoren
Volgens analisten van de FAO wordt de krimp veroorzaakt door twee factoren. Enerzijds de tegenvallende opbrengsten in 2022 en 2023. Daardoor was er simpelweg minder volume beschikbaar. Daarnaast is sprake van demondialisering en beschermen sommige landen hun grenzen met tariefmuren. Ook zijn er landen die zelf intensiever uitgangsmateriaal produceren.

Kijken we naar de Nederlandse exportcijfers dan matcht dat niet helemaal met het beeld dat de FAO schetst. Wat opvalt is dat het uitgevoerde volume behoorlijk schommelt. Dat beweegt in de laatste zes jaar tussen de 714.500 ton en 760.000 ton. Uitschieter is 2022, waarin ruim 855.000 ton werd geëxporteerd. Het vijfjarig gemiddelde bedraagt 761.478 ton. Het tienjarig gemiddelde is 775.867 ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden