AgroExact

Aangeboden door AgroExact

‘Alleen al vanwege de neerslagdata onmisbaar’

Gisteren 11:00 uur

Weerdata is cruciaal in de teelt van bloembollen zoals tulpen. Of het nu gaat om het maken van een planning, het temperatuurverloop in de winter, vochtbehoefte monitoren of de spuitomstandigheden. De oplossingen van AgroExact helpen de gebroeders De Lange hierbij. Op hun bedrijf in Flevoland is de weer- en bodemvochtdata niet meer weg te denken.

Gebr. De Lange uit Swifterbant (Flevoland) wordt gerund door broers Edwin en Wilmar de Lange. Het loonbedrijf is sterk gefocust op de teelt van tulpenbollen. Van planten tot oogst voert het bedrijf alle benodigde werkzaamheden uit voor verschillende tulpenkwekers. De gewasbescherming en het beregenen zijn belangrijke taken binnen de teelt. "Zonder de oplossingen van AgroExact kunnen we niet meer", zegt Edwin, die inmiddels enkele seizoenen ervaring heeft.

Geen verrassingen
Het bedrijf heeft zelf een RainExact-weerstation van AgroExact op het bedrijf staan en maakt gebruik van het netwerk aan stations in Flevoland. Van Creil in de Noordoostpolder tot het zuidelijkste puntje in Zeewolde verzorgd het namelijk tulpenpercelen. Dat levert niet alleen een enorme spreiding in grondsoorten op, maar ook in de hoeveelheid neerslag die valt. "In het verleden werden we soms bij het planten of rooien verrast door een lokale bui", weet Edwin nog goed. "Dat is nu niet meer mogelijk, omdat we overal over lokale weerdata beschikken. Hierdoor is beter een planning te maken."

Tussen april en eind juni is het bedrijf vaak met meerdere beregeningshaspels op pad. "De tulp is nu eenmaal een gewas dat veel water behoeft, waardoor je hier niet op kunt beknibbelen", legt de loonwerker uit. "Ook alle medewerkers die met de haspels werken hebben de app van AgroExact zodat ze de percelen kunnen inzien. Met de CropExact-bodemvochtsensoren meten we het vochtniveau in de wortelzone van het gewas. Zeker dit seizoen wortelen de tulpen erg ondiep, waardoor beregenen snel noodzakelijk is. Wacht je te lang tussen twee beurten dan kost dat opbrengst. Het voordeel is er ook andersom: kunnen we een beregenbeurt uitsparen, dan spaart dat de opdrachtgever geld uit."

Beregeningsstrategieën
"Door de bodemvochtdata zijn we erachter gekomen dat we op lichte en zware kleigrond twee verschillende beregeningsstrategieën moeten hanteren", vervolgt Edwin. "Op de lichtere gronden kun je een wat hogere gift water geven omdat dit snel wegzakt naar de wortels. Op zware grond is het juist beter om kleine beetjes te beregenen en vaker terug te komen. De kwaliteit van het beregenen is door nauwkeurige data zeker verbeterd."

Zodra Edwin en Wilmar met de plantmachines het land uit rijden wordt een bodemvochtsensor geplaatst in de grond. "De broeier wil graag weten wat het temperatuurverloop is geweest gedurende de winter", vertelt Edwin. "Dit heeft gevolgen voor hoe het gewas uiteindelijk in de broeierij presteert." Zelf heeft hij ook groot voordeel bij de accurate weerdata. Als vaste chauffeur op de Agrifac zelfrijdende veldspuit kijkt hij vooral nauwlettend naar het dauwpunt en ideale moment van spuiten. "Is het gewas vochtig, dan ontstaat druppelvorming op de plant, waardoor spuitschade kan ontstaan."

Onmisbaar
Voor Edwin zijn de weer- en bodemvochtdata niet meer weg te denken op het bedrijf. "Alleen het feit al dat je alle lokale neerslagdata in je achterzak hebt, maakt AgroExact voor mij onmisbaar. We kunnen nauwkeuriger en beter beregenen en gebruiken de app ook als BOS-systeem voor het uitvoeren van de gewasbescherming en het bepalen van het juiste spuitmoment. Heb je een keer ondersteuning nodig, dan is AgroExact snel bereikbaar. Onafhankelijk onderzoek van de WUR toont aan dat de sensoren betrouwbaar zijn. Ook collega's zijn positief. Dat gaf voor ons de doorslag. Met deze keuze zijn we zeer tevreden."

Voor meer informatie, kijk hier.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden