Agrifoto

Analyse Suiker

Suikerprijzen trekken behoorlijk aan

Dinsdag 15:30 uur - Alex Jurvillier

De suikernoteringen in Londen en New York zijn vanaf 16 september omhoog geschoten. De prognoses voor de oogst in het grootste suikerland Brazilië zijn naar beneden bijgesteld. Voor Europa is de hectareopbrengst voor suikerbieten juist naar boven gecorrigeerd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering in New York noteerde 16 september $422,85 en die in Londen omgerekend $523 per ton suiker. Op 24 september staat suiker in New York op $497,14 per ton en in Londen op $584,50 per ton. Een behoorlijke stijging, met een kleine afzwakking de laatste dag.

Oekraïne exportcijfers
Oekraïne heeft volgens cijfers van het Oekraïense Ukrsugar 691.800 ton suiker geëxporteerd in seizoen 2023/24, dat liep van september tot en met augustus. 77% had als bestemming Europa en 23% ging richting andere markten. Italië was de grootste importeur, met 19% van het totaalvolume dat richting Europa ging. Bulgarije staat op de tweede plek met 18% en Hongarije is goed voor 14%.

In het laatste JRC Mars-bulletin, dat gisteren werd gepubliceerd, is de verwachte hectareopbrengst van suikerbieten in de Europese Unie voor 2024 verhoogd naar 74,7 ton per hectare. In augustus werd nog 73,4 per hectare verwacht. Dit komt onder meer door gunstige weersomstandigheden in delen van West-Europa. De verwachte opbrengst van suikerbieten ligt hoger dan het vijfjarig gemiddelde van 73,1 ton per hectare.

Lagere oogstverwachting Brazilië
Verschillende partijen verwachten een kleinere oogst in Brazilië, de grootste suikerproducent wereldwijd, wat zijn invloed heeft op het sentiment in de markt. Onder meer de Braziliaanse overheidsdienst Conab heeft zijn productieverwachting voor Brazilië omlaag bijgesteld en marktbureau Czarnikow deed dit voor de wereldproductie. Vlak voor het weekend kwam daar de verwachting over Brazilië van Wilmar, die onder meer suiker produceert, bij. Wilmar heeft de verwachting van de suikerproductie omlaag bijgesteld, mede als gevolg van langdurige droogte en de branden eind augustus. De levensmiddelengigant voegt daaraan toe dat weersomstandigheden kunnen verbeteren in oktober, maar dat het onwaarschijnlijk is dat dit nog iets kan betekenen voor de huidige oogst.

De gevolgen van branden in Brazilië worden door grote partijen hoog ingeschat. In een webcast op YouTube schat de CEO van het Braziliaanse SCA Brasil - Martinho Ono - het aantal hectares dat de afgelopen maanden is aangetast in de belangrijkste productieregio op 400.000. Wilmar heeft het over 450.000 hectare.

Minder riet verwerkt
Vorige week liet de Braziliaanse suikerrietvereniging Unica weten dat er in de tweede helft van augustus 3,3% minder suikerriet is verwerkt in de belangrijkste productieregio. De suikerproductie was in de tweede helft van augustus 3,25 miljoen ton, 6% lager dan vorig jaar in dezelfde periode. De totale suikerproductie vanaf het begin van het seizoen was 3,9% hoger (27,17 miljoen ton in totaal).

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden