Ondanks de wisselende groeiomstandigheden halen Poolse aardappeltelers dit jaar een flink grotere aardappeloogst binnen. Deels is dat te wijten aan een toegenomen areaal in het land. De opbrengsten en kwaliteit variëren sterk. Deze worden beïnvloed door de weersomstandigheden.
Polen heeft, net als andere Centraal-Europese landen, een iets ander seizoen achter de rug dan de EU-4 landen. Het voorjaar startte er zeer vroeg, warm en droog. Daardoor konden de meeste aardappelen op tijd de grond in. Vooral in het zuiden en midden van Polen. Het totaalareaal is dit jaar toegenomen, van 182.650 naar 200.000 hectare.
Het is met name de verwerkende industrie die meer hectares aardappelen najaagt. Bij de chipsindustrie is dat wat stabieler. Sommige fabrieken kampen met een haperende afzet die zeker niet toeneemt. Polen is ook een van de weinige Europese landen waar de teelt van zetmeelaardappelen weer groeit, met hulp van staatssteun.
Grillig seizoen
Het groeiseizoen verliep grillig in Polen. Lange droge en warme periodes werden afgewisseld met soms hevige neerslag. Daardoor verschillen de hectare-opbrengsten sterk, zo laat de Poolse aardappelorganisatie weten. De tot nu behaalde opbrengsten gaan van 20 tot 60 ton per hectare, waarbij er ook sterke verschillen zijn in wel of niet beregend. De nagroei is over het algemeen tegengevallen door droogte en hoge temperaturen in augustus.
De aardappelorganisatie gaat uit van een totale oogst die uitkomt op 6,7 miljoen ton. Dat is 20% meer ten opzichte van de 5,6 miljoen ton die vorig jaar werd gerooid. Wel ligt de opbrengst nog altijd onder het vijfjarig gemiddelde van 6,95 miljoen ton. Tussen 2021 en 2023 daalde het areaal fors door gestegen teeltkosten, hogere risico's en alternatieven zoals een beter renderende graan- en koolzaadteelt. Inmiddels zijn deze markten tot bedaren gekomen, waardoor akkerbouwers weer vaker hun heil in aardappelen zoeken.
Meer fritesaardappelen
Het onderzoeksinstituut ERiGŻ PIB gaat ervan uit dat het totaalvolume zo'n 1,93 miljoen ton industrieaardappelen omvat. Het gaat hierbij om bijna 640.000 ton zetmeelaardappelen, wat vrijwel gelijk is aan vorig jaar. De grootste plus is te zien bij fritesaardappelen, die volgens officiële cijfers met 12,5% toenemen tot 520.000 ton. Dat is het grootste volume sinds oogstjaar 2017, wat vooral te danken is aan een toegenomen areaal.
Storing
De aardappelorganisatie houdt nog wel een slag om de arm bij deze opbrengst. Dat heeft alles te maken met de wisselende opbrengsten. Ondanks dat de oogst vroeg en vlot is begonnen, is de hoofdoogst (frites)aardappelen nog lang niet binnen. Polen heeft deze week ook te kampen met een storing in het weer. Flinke buien doen het westelijk deel van het land aan, waarbij soms flinke hoeveelheden water kunnen vallen. Tegelijkertijd zakt de temperatuur daarbij tot minima onder de tien graden.
Polen kent geen fritesaardappelnotering, maar wel verschillende regionale marktnoteringen voor tafelaardappelen. Die zijn richting half september weer wat opgekrabbeld door berichten over tegenvallende opbrengsten. De prijzen voor gesorteerde en opgezakte aardappelen ligt half september tussen de 1.000 en 2.000 zloty per ton. Dat is omgerekend €233 tot €465 per ton. Dit prijsniveau ligt vrijwel gelijk aan het vijfjarig gemiddelde, maar het is behoorlijk minder dan vorig jaar werd betaald.