Shutterstock

Nieuws Energie

Gasprijs zet stap terug door volle reserves

27 Augustus 2024 - Matthijs Bremer

De prijzen op de energiemarkten zijn afgelopen weken wat getemperd. In Europa zorgt de hoge vulgraad ervoor dat de stijgingen van de laatste weken wat getemperd worden. Daarnaast viel de elektriciteitsprijs door gunstige condities voor de opwek uit hernieuwbare bronnen laag uit.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs heeft vergeleken met vorige week weer een stap naar beneden gezet. Maandag 19 augustus werd gas nog voor €39,85 per megawattuur verhandeld. Op maandag 26 augustus was de prijs echter gedaald tot €36,42.

De gasprijs wist zijn niveau van rond de €40 niet vast te houden. Dat is vooral het gevolg van de hoge vulgraad, die de opwaartse prijsdruk van de lagere Russische toevoer tempert. Op het moment zijn de reserves voor 91,2% gevuld. Historisch gezien ligt de vulgraad in deze tijd van het jaar gemiddeld rond de 80,2%. Toch is de potentie voor een verdere daling niet groot. De toevoer richting Europa blijft aan de lage kant, waardoor de risico's op tekorten op lange termijn blijven bestaan. Dit zorgt ervoor dat de een al te stevige daling tot nu toe uitblijft.

LNG blijft duur
Daarnaast houdt een hoge LNG-prijs de TTF op niveau. Op vrijdag 23 augustus stond de wereldwijd toonaangevende LNG-notering van Japan en Zuid-Korea op $13,82 per mmBtu. Dat is aanzienlijk lager dan de top van 19 augustus van €14,66 mmBtu, maar nog steeds fors meer dan het niveau van de rest van de zomer dat tussen de $12 en $12,50 lag.

Al heel de zomer heeft Azië te kampen met heet weer en dat is nog altijd niet anders. Als gevolg hiervan steeg de LNG-import van het werelddeel in augustus tot het hoogste punt in zeven maanden, tot 25,03 miljoen ton. Met name China importeert meer. In augustus nam de import met ruim 1 miljoen ton toe van 5,91 milljoen ton tot 6,94 miljoen ton, zo blijkt uit data van maritiem databureau Kpler. De hogere consumptie wordt door analisten toegeschreven aan een grotere vraag voor vrachtvervoer.

Gasprijs speelt amper op elektriciteitsmarkt
Ook de elektriciteitsprijs heeft deze week een duidelijke stap naar beneden gezet. Op dinsdag 20 augustus werd elektriciteit voor €84,25 verhandeld. Daarna was de prijs constant lager. Tussen donderdag 22 en zondag 25 augustus bleef de prijs onder de €50, met een dieptepunt op die laatste dag. Op dat moment daalde de prijs tot €20,78. Op maandag 26 augustus stond de gasprijs op €83,01.

De elektriciteitsprijs was daarmee aanzienlijk lager dan vorige week, toen de prijs van stroom doordeweeks maar liefst drie keer boven de €100 uitkwam. Daarbij was de lagere gasprijs slechts van beperkt belang. Door zeer gunstig weer voor de opwek uit hernieuwbare bronnen was de gasprijs namelijk amper een factor van belang. In totaal werd slechts 16,3% van alle energie door gasturbines opgewekt.

In totaal waren zon- en wind goed voor 67,3% van de gehele electricteitsvraag. Opmerkelijk is dat er vorige week meer windenergie werd opgewekt dan zonne-energie. In totaal werd 34,7% van de energie door windturbines opgewekt, tegenover 32,6% zonne-energie. Dit zorgde ervoor dat de elektriciteitsprijs constant werd gedrukt, aangezien hoge windkracht relatief evenredig over de dag verdeeld is. Tel daarbij veel zonuren binnen de kantoortijd op de voornaamste productiedagen op en je hebt het recept voor een relatief gunstige elektriciteitsprijs.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden