Shutterstock

Analyse Energie

Gasnotering schiet omhoog door aanval in Rusland

13 Augustus 2024 - Alex Jurvillier

De gasprijs schoot de afgelopen week met bijna 16% omhoog. Niet eerder dit jaar was gas zo duur. Zorgen over de gasaanvoer vanuit Rusland naar Europa zijn hier debet aan. De ongerustheid over de continuïteit van de gastoelevering laait op door een aanval van Oekraïne op Russisch grondgebied.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De opwaartse trend die al even gaande was zet nu sterker door. Vanaf vorige week maandag (5 augustus), toen gas nog €35,498 per MWh noteerde, steeg de gasprijs fors naar €41,120 per MWh gisteren (12 augustus). Dat is een stijging van 15,84%. Daarmee komt de gasprijs op het hoogste punt sinds 1 december 2023. Dit terwijl de vraag naar gas deze tijd van het jaar laag is.

De prijsstijging is volgens analisten voornamelijk te wijten aan zorgen over continuïteit van de gasaanvoer van Rusland naar Europa als gevolg van de situatie in Oekraïne en Rusland. De kans op militaire acties nemen toe. Oekraïne heeft Rusland de afgelopen dagen aangevallen. De levering van Russisch gas aan Europa kan in het gedrang komen, omdat er op de plek waar de gaspijp ligt wordt gevochten.

De prijs van LNG steeg relatief licht ten opzichte van vorige week. Vlak voor het weekend noteerde LNG $12,55 per Mmbtu. Dat is op weekbasis een stijging van een kleine 0,24%. De prijs van LNG stond op 19 februari dit jaar op $8,13 per Mmbtu, en steeg fors naar $12,64 mmbtu op 24 juni. Daar zit de prijs van nu nog wat onder.

Elektriciteitsprijs
Vorige week zagen we dat de prijs van elektriciteit minder extreme dalen bereikte in vergelijking met de afgelopen twee weken. Dat resulteerde in een hogere gemiddelde prijs. Ook de afgelopen dagen piekte de prijzen minder omlaag. Gisteren, op zondag, was de prijs €57,11 per MWh.

Afgelopen dagen kwam de meeste elektriciteit van hernieuwbare bronnen, waarvan het meeste uit zonne-energie. Het zomerse weer helpt daar uiteraard bij. Daarnaast kwam relatief veel elektriciteit van windenergie.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden