Agrifoto

Nieuws suikerbieten

Cosun raamt laagste bietenopbrengst in jaren

1 Augustus 2024 - Jesse Torringa

Cosun Beet Company schat de bietenopbrengst dit groeiseizoen gemiddeld op 79 ton per hectare. Dat is aanzienlijk lager dan de laatste jaren. Daarnaast start het verwerkingsseizoen eerder dan vorig seizoen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat heeft de bietenverwerker afgelopen woensdag bekend gemaakt. De bietenopbrengst van 79 ton per hectare is een stuk lager dan afgelopen jaren. Afgelopen seizoen kwam de opbrengst definitief uit op 86,1 ton bieten per hectare. Oogst 2022 was met 88 ton nog een stuk hoger en ook oogst 2021 lag met een wortelopbrengst van 82,2 ton per hectare hoger dan de prognose van dit seizoen.

De hoogte van het suikergehalte zegt natuurlijk ook veel. Daarover zei de verwerker twee weken geleden dat zij een suikeropbrengst van 13,0 ton suiker per hectare verwachten. Dit is circa 6% lager dan het vijfjaars gemiddelde. Ook met de groei van het bietenareaal blijft dat het geval.

Over de gewasstand geeft de bietenverwerker aan dat de verschillen zowel binnen als buiten dezelfde regio's zeer divers zijn. "Ook binnen percelen zijn vaak grote verschillen zichtbaar, veelal veroorzaakt door wateroverlast en structuurproblemen." Daarnaast is het wortelstelsel nog niet goed ontwikkeld en wortelen de bieten minder diep dan andere jaren. Het gevolg is dat het gewas bij een langere droge periode sneller last van vochttekort krijgt. Daarnaast leggen zij uit dat bijbemesten van stikstof in laat gezaaide percelen vooral de bladgroei stimuleert en negatief is voor de interne kwaliteit van de suikerbiet, wat resulteert in een lager suikergehalte.

Duur campagne 127 dagen
Op basis van de opbrengstprognose verwacht Cosun 127 dagen nodig te hebben voor de verwerkingscampagne. Beide fabrieken starten op dinsdag 17 september. De startdatum is daarmee 3 dagen eerder dan vorig jaar. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden