Agrifoto

Achtergrond Agribusiness

Mechanisatiefabrikanten trappen hard op de rem

25 Juli 2024 - Jesse Torringa - 21 reacties

Het gaat niet zo vlot meer als eerst met de verkoop bij verschillende landbouwfabrikanten. Eerder kondigde de Oostenrijkse fabrikant Pöttinger al flink wat ontslagen aan, nu is het machinefabrikant Claas dat personeel bij de fabriek in Duitsland langer vakantie oplegt. De oorzaak zit hem in de verminderde vraag naar landbouwmechanisatie en -voertuigen, waardoor er bezuinigd moet worden. Ook John Deere kondigde recent reeks ontslagen aan door een moeizamere afzetmarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verkoopcijfers bij machinefabrikant Claas in Harsewinkel (Duitsland) zijn de afgelopen tijd gedaald en om die reden is het bedrijf genoodzaakt te snijden in de machineproductie. Zo wordt de productie van maaidorsers tot september onderbroken. Ook wordt de 'zomerstop' tot eind augustus verlengd met drie weken werktijdverkorting. Deze maatregel moet helpen om bestaande banen op de lange termijn veilig te stellen. De maatregel raakt 900 van de 3.500 medewerkers van zowel de productie als kantoorpersoneel. Overigens maakte het bedrijf in zijn jaarverslag van 2023 al bekend dat de vraag naar landbouwmechanisatie in 2024 naar verwachting af zou nemen. 

Claas stuurt personeel met vakantie
Machinefabrikant Claas is niet de enige die zware maatregelen moet treffen vanwege de moeizamere markt. Zo heeft de Oostenrijkse fabrikant van landbouwmachines Pöttinger begin juni aangekondigd dat het 200 werknemers ontslaat en nog eens 450 werknemers met onbetaald verlof heeft gestuurd, zo meldt het Oostenrijkse persbureau OÖ Nachrichten. Het bedrijf moet de productiecapaciteit tijdelijk aanpassen door een sterke afname van de vraag naar hun producten. Het bedrijf verwacht de productiecapaciteit in het najaar te herstellen.

En zo zijn er nog wel meerdere machinefabrikanten die maatregelen hebben getroffen om dezelfde reden. Zo werd eind juni van dit jaar bekend dat machinefabrikant Fendt in verschillende Duitse fabrieken ook werktijdverkorting heeft toegepast. 

Ontslagrondes bij John Deere
Ook John Deere kondigde begin juli aan dat het 600 banen in drie Amerikaanse fabrieken ging schrappen. Dit is volgende aankondiging in een reeks ontslagrondes die het bedrijf eerder al doorvoerde. Het schrappen van de 600 banen heeft volgens verschillende Amerikaanse nieuwsberichten aan de ene kant te maken met het verplaatsen van de productie naar een nieuwe fabriek in Mexico. Daarnaast worden deze veranderingen doorgevoerd vanwege de verminderde vraag naar de producten die in deze faciliteiten worden geproduceerd, zo meldt John Deere zelf in een verklaring tegen het Amerikaanse CNN. Met de dalende vraag naar mechanisatie kunnen niet beide fabrieken de productiecapaciteit behouden. Oorzaak van de dalende vraag zijn onder meer de tegenvallende graanprijzen, waardoor akkerbouwers minder financiële speelruimte hebben. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden