Agrifoto

Analyse Uien

Sorteerders enthousiaster over plantuien dan telers

12 Juli 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Met de vraag naar gesorteerde uien zit het wel snor. Voldoende plantuien op tijd voor de droogwand krijgen, is nog wel een toer. Het weer is misschien niet de grootste koopman, maar wel bepalend voor het aanbod.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Beregenen is wat, maar de regelmatige wateraanvoer van boven is voor het gemoed van menig teler ook niet alles. Met poten en zaaien van de uien was het stelen. Inmiddels zijn we bij het rooien en laden van de plantuien en is er niks veranderd. Ook nu is het een kwestie van de spaarzame droge dagen zo goed mogelijk benutten. 'Elk nadeel heb se voordeel' om een voetbalwijsgeer te citeren. Het aanbod van plantuien komt redelijk gespreid en de markt wordt niet overvoerd.

In de prijzen die op de teler betaald worden zit een flinke spreiding. Voor levering op korte termijn (zeg volgende week) zit de bovenkant op circa €25. Iets verder weg willen sorteerders niet veel verder gaan dan €22 à €23. Voor uitgegroeide plantuien begin augustus wordt zaken gedaan op €17 à €18 per 100 kilo. Wie wanneer wat voor welke uien betaald, is echter nog een beetje zoeken. 

Risicospreiding
Telers vinden de sorteerders aan de voorzichtige kant, maar bij voorbaat niks doen vinden verschillende boeren toch ook wel een risico. Met plantuien, zeker de latere rassen, zit je toch altijd een beetje in de tang. Als de eerste zaaiuien komen, neemt de belangstelling voor de plantuien snel af, dus dat er wat ingedekt wordt - al past de prijs misschien niet helemaal - is niet gek. Zeker met in het achterhoofd de areaaluitbreiding in plantuien en de door de bank genomen goede opbrengsten in de vroege plantuien.

Waar onder telers nog wel wat gemor klinkt, zijn de verpakkers en exporteurs overwegend positief. De uien die van de week gedraaid zijn, zijn over het algemeen nog wat minder geschikt voor de verre exportbestemmingen. Maar beetje bij beetje komen ook de verder afgerijpte uien binnen. De vraag vanuit het buitenland is goed. Midden-Amerika en Afrika zijn voorzichtig al aan de markt en vanuit Azië wordt er ook geïnformeerd. Als we de komende weken geleidelijk een beetje zakken tot ergens tussen de €30 en €35 in de baal - wat past bij circa €18 tot €20 af land - kunnen we praktisch overal in de wereld meedoen, volgens enkele exporteurs.

Zoals het voor telers een beetje aftasten is, geldt dat ook voor sorteerders met de baalprijs. De range in de DCA-notering Baalprijs Uien blijft gelijk op €40 tot €45. Wel komt er wat meer onderscheid in prijs tussen de maatsorteringen. Kijken we wat verder vooruit dan neigt de baalprijs eerder naar beneden dan boven. Dat is ook wel gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Het moet dan volgende week wel lukken om voldoende uien te laden.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden