Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Aardappelverwerker aast op nieuw teeltgebied

12 Juli 2024 - Niels van der Boom - 5 reacties

De Canadese aardappelverwerker McCain heeft plannen om een nieuwe fabriek te bouwen in Duitsland voor de verwerking van onder meer fritesaardappelen. Dat zeggen althans verschillende bronnen binnen de sector. Het is kan een opmerkelijke move betekenen die losbreekt van de focus op België en Noord-Frankrijk van de Europese verwerkende industrie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Naast aardappelverwerkers voor zetmeel- en chipsaardappelen kent Duitsland verschillende fritesproducenten. Agrarfrost en Wernsing zijn bekende namen. In het Beierse Rain heeft ook Aviko een fabriek staan. Mogelijk dat multinational McCain als eerste Noord-Amerikaanse aardappelverwerker in Duitsland een fabriek gaan bouwen. Binnen de aardappelsector worden de geluiden daarover steeds duidelijker.

Centrale locatie
Volgens insiders is de stad Peine als locatie aangewezen. Dat ligt grofweg in de driehoek tussen Hannover (in het westen), Braunschweig en Wolfsburg. Deze locatie klinkt logisch in de oren, Peine is strategisch gelegen. De ontsluiting via snelwegen naar het westen, oosten en noorden is prima. Daarnaast loopt het Mittellandkanal langs de stad, waardoor ook per schip goederen kunnen worden aan- en afgevoerd.

De aardappelteelt is voor de regio zeker geen vreemde. Er worden al veel consumptieaardappelen verbouwd. Verder naar het westen en noorden ook zetmeelaardappelen. Op een steenworp afstand bevindt zich aardappelhandelsbedrijf Groka, dat samenwerkt met onder meer Raiffeissen en Weuthen. Groko verhandelt onder andere tafel- en fritesaardappelen, maar ook pootgoed. Deelstaat Nedersaksen heeft zichzelf al bestempeld tot 'Kartoffelland' en dat is niet zo gek. Bijna de helft van alle aardappelen komt hier vandaan. In 2023 bedroeg het areaal 120.500 hectare

Vierde producent
De Duitse aardappelindustrie opereert een beetje in de schaduw van de Europese aardappelverwerking. Van de EU-4 plus Polen is het de nummer vier qua exportvolume. In 2023 werd 475.000 ton frites geproduceerd. Dat is 2,6% minder dan in 2022 werd verwerkt. Deze productie is goed voor een omzet van €440 miljoen.

Worden de geruchten bewaarheid dan kan deze stap een kentering betekenen in de Noord-Europese aardappelproductie. De blik van veel verwerkers, en dan met name de Belgische, zijn grotendeels gericht op Noord-Frankrijk. Dat is niet zo gek, want het is inmiddels geworden tot de achtertuin van deze bedrijven. Clarebout heeft er net een gloednieuwe fabriek staan, Ecofrost is aan het bouwen en Agristo heeft al een terrein aangekocht. Overigens is McCain hier zeer goed vertegenwoordigd met drie fabrieken. Daarvan breidt het de capaciteit eveneens uit.

Twee voordelen
Om meerdere redenen is een move naar Duitsland een goede zet. De concurrentie onder Belgische en Franse telers is moordend voor de fabrieken. Inmiddels worden ook daar de bouwplannen opgerekt. Daarnaast is er het klimatologische risico. De ideale teeltomstandigheden verschuiven geleidelijk meer naar het noorden van Europa. Een warm en droog weertype is ongunstig voor de aardappelteelt, zeker wanneer niet beregend kan worden.

McCain startte bijna zestig jaar geleden in Europa en bouwde in 1968 zijn eerste Europese fabriek, in het Engelse Scarborough. In 1973 kocht het bedrijf een fabriek in het Zeeuwse Lewedorp. In Duitsland heeft het een verkoopkantoor in Eschborn, nabij Frankfurt am Main.

Verloop
Peine ligt zo'n 700 kilometer noordelijke en heeft gemiddeld genomen een gematigder groeiseizoen. Ideaal voor aardappelen. Bovendien is er nog ruimte om uit te breiden met de teelt naar het noorden, in de richting van Kiel. Voor het zo ver is zijn we weer een aantal jaren verder. De eerste aardappeltelers zijn naar verluidt al gepolst om fritesaardappelen voor McCain te gaan telen. Waarschijnlijk wordt eerst enkele jaren een stabiele productie opgebouwd voor daadwerkelijk de verwerking kan beginnen. Daarmee is het niet de enige niet-Duitse verwerker die dit zo aanpakt.

McCain is gevraagd om een reactie te geven op dit artikel. Hier is geen gebruik van gemaakt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden