Benedikt Knüttel/Südzucker

Nieuws Ondernemen

Lagere suikerprijs zuur voor resultaten Südzucker

11 Juli 2024 - Eric de Lijster

Voor Südzucker smaken de resultaten uit suiker een beetje zuur. Het Duitse foodconcern, ook actief in andere takken van sport als zetmeel, fruit en biobrandstoffen, zag het bedrijfsresultaat suiker in de eerste drie maanden van het fiscale jaar 2024/25 fors teruglopen. Voor het lopende tweede kwartaal heeft Südzucker een winstwaarschuwing afgegeven.

Südzucker hanteert een gebroken boekjaar, dat begint op 1 maart. In de eerste drie maanden, dus tot en met de maand mei, kon het concern de omzet in suiker flink verhogen: met 16% tot een kleine €1,08 miljard. Südzucker, één van de grootste suikerproducenten ter wereld, kon in deze maanden flink meer suiker verkopen, mede doordat de Europese Unie zeer competitief was op de wereldmarkt. De hogere verkopen zijn aangejaagd door lagere suikerprijzen, waardoor een positieve impuls op de winst beperkt bleef. De hogere productiekosten in de bietencampagne van 2023 wegen zwaar op het bedrijfsresultaat, meldt Südzucker in een verklaring. Het bedrijfsresultaat is in de eerste drie maanden van het fiscale jaar gedaald met 65% tot €59 miljoen.

Hoger areaal suikerbieten
Südzucker heeft voor de campagne van dit jaar een hogere areaal suikerbieten onder telers uitgezet, zonder hierbij een specifiek cijfer te noemen. In de meeste teeltgebieden zijn de suikerbieten gezaaid tussen eind maart en half april, gemiddeld twee weken eerder dan vorig jaar. In met name België waren er door de aanhoudende regenval meer problemen. Daar was de inzaai in juni van dit jaar nog niet afgerond. Südzucker gaat voor dit campagnejaar uit van een over het geheel genomen gemiddelde oogst van suikerbieten.

Südzucker is ook actief in onder meer tarwezetmeelproducten, biobrandstoffen (ethanol) en diervoerproducten. Ook in deze activiteiten heeft het bedrijf te maken met lagere prijzen en daardoor ook onder druk staande bedrijfsresultaten. In de divisie Fruit, waar het bedrijf onder meer fruitpreparaten en vruchtensapconcentraten verkoopt, kon Südzucker wel een stijgende omzet en een beter bedrijfsresultaat presenteren.

Winstwaarschuwing door oorlogen
Het foodconcern heeft voor het tweede kwartaal van het fiscale jaar, van juni tot en met augustus, wel een winstwaarschuwing moeten afgeven. Südzucker rekent op een stevige daling van het resultaat door de toekomstige impact van de uitgebreidere belastingvrije toegang door de EU voor landbouwimporten uit Oekraïne. Dit komt bovenop de hogere volatiliteit op de in- en verkoopmarkten die de aanhoudende oorlog in Oekraïne met zich mee brengt. Ook zijn de implicaties van de oorlog in het Midden-Oosten tussen Israël en Hamas deze periode moeilijk in te schatten, verklaart Südzucker.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden