Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Regen blijft voor problemen zorgen in Europese tarwe

10 Juli 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Regen blijft hoe je het ook wendt of keert het kenmerk van dit groeiseizoen in West-Europa. Buien maakten aan het einde van de middag en avond snel een einde aan een zomerse dag gisteren. De natte omstandigheden zorgen nu tijdens de tarweoogst wederom voor problemen, zo meldt het Franse ministerie van Landbouw. De verwachte Franse tarweoogst zakt waarschijnlijk voor de derde keer in twintig jaar onder de 30 miljoen ton volgens het ministerie. In de VS zijn er minder zorgen over regen maar is het hitte in de weerberichten die maïstelers nerveus maakt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €4,75 hoger op €226 per ton. Ook op de CBoT lieten de granen een voorzichtig herstel zien. Tarwe pluste 0,2% naar $5.54¼ per bushel. Maïs deed het beter en sloot 1,1% hoger op $4.00¼ per bushel. Soja deed een stapje terug met 1,1% en kwam daarmee uit op $11.61½ per bushel.

Het wil maar niet droog worden in West-Europa. Dat natte weer is niet zonder gevolgen voor de tarwe. Gisteren kwam het Franse ministerie van Landbouw met een opbrengstprognose voor het land. Het ministerie rekent op 29,65 miljoen ton tarwe dit seizoen. Daarmee is het ministerie iets optimistischer dan Arvalis en Intercereales die afgelopen vrijdag nog een opbrengst van 28,13 miljoen ton voorspelden. "In de laatste twintig jaar waren er twee andere oogsten die onder de 30 miljoen ton bleven steken", schrijft het Franse landbouwministerie in het rapport. Waarschijnlijk is de oogst dit seizoen vergelijkbaar met 2020 toen in totaal 29,2 miljoen ton werd gedrost.

Dit seizoen staat in het teken van regen volgens het ministerie. Door de natte herfst is er dit seizoen 10,8% minder tarwe gezaaid in Frankrijk en komt het areaal uit op 4,24 miljoen hectare. Afgelopen lente was in Frankrijk de op drie na natste sinds de start van de metingen. Volgens de data van Meteo France is er deze lente tot 45% meer regen gevallen dan in het tienjarig gemiddelde in de referentieperiode 1991-2020. In juni viel 20% meer regen. Nu er een start gemaakt wordt met de oogst is het nog steeds nat. Dat zorgt voor problemen met de kwaliteit van de tarwe. Het gewas is vatbaar voor schimmelziektes en schade is her en der al te zien in het gewas.

Noodgedwongen maar zomergerst en maïs
Naast een kleinere tarweoogst verwacht het Franse ministerie van Landbouw ook een kleinere oogst van wintergerst. De totale opbrengst wintergerst wordt geraamd op 8 miljoen ton, oftewel 17,5% minder dan in 2023. Door de natte herfst hebben Franse akkerbouwers noodgedwongen andere gewassen gezaaid. Zo wordt de opbrengst van zomergerst geraamd op 3,3 miljoen ton tegen 2,6 miljoen ton vorig seizoen. Het maïsareaal is naar boven bijgesteld tot 1,6 miljoen hectare. Dat is 22% meer dan vorig seizoen.

De tarwe-export van de EU tot en met 30 juni komt uit op 31,0 miljoen ton. Daarmee is de achterstand in uitvoer ten opzichte van vorige seizoen toch nog een heel eind ingelopen. Vorig seizoen werd over dezelfde periode namelijk 31,6 miljoen ton tarwe geëxporteerd.

Hitte opkomst
In de VS trekt het restant van de orkaan Beryl richting het Noorden over het centrale en oostelijke deel van de cornbelt. Er wordt 25 tot 75 millimeter regen verwacht en dat is welkom in deze regio waar het aan de droge kant begint te worden. Meer zorgen zijn er over de temperatuur. Komend weekend loopt het kwik op tot boven de 30 graden Celsius. Maïs gaat een kritieke fase in nu het gewas in de pluim komt. Afgelopen week stond volgens het Crop Progress-rapport 24% in de pluim. Het weer in de periode rondom de kolfvorming is van groot belang voor de uiteindelijke opbrengst.

Deelnemers aan de Crop Watch zijn voorzichtig met de opbrengstverwachtingen, meldt Reuters. Het weer werkt voor de Amerikaanse maïs- en sojatelers beter mee dan de afgelopen jaren, maar dat de gewassen er onverdeeld uitstekend opstaan, is ook weer niet het geval. De potentie is er, maar het moet nog wel gebeuren, zo lijkt de mening van de telers.  

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden