BASF

Aangeboden door BASF

Bladschimmels in suikerbieten

27 Juni 2024

De weersomstandigheden en de stand van de gewassen maken het noodzakelijk om de waakzaamheid voor bladschimmels in suikerbieten te verhogen. Guus Bergmans van BASF deelt zijn visie op de huidige situatie en de gewenste aanpak van de schimmels.

"Nee, het IRS heeft nog geen waarschuwingen afgegeven", weet Guus Bergmans van BASF. "Er is dus geen sprake van een acute situatie. Maar er is alle reden voor suikerbietentelers om de komende periode de waakzaamheid te verhogen." Bergmans doelt daarmee op verschillende factoren. "Het weer van de afgelopen tijd is gunstig geweest voor meerdere schimmels. De cercospora en de meeldauw zijn in hun element bij de hogere temperaturen van de laatste dagen. De temperaturen van de periode daarvoor én de komende week zijn juist weer gunstig voor roest en meeldauw. En met uitzondering van de meeldauw houden alle schimmels van vocht. En dat hebben we genoeg gehad. Alle schimmels hebben dus ontwikkelingskansen gehad of krijgen die binnenkort. En vergeet niet dat de vroegste bieten ondertussen het veld dicht hebben. Daar ontstaat veel sneller een gunstig microklimaat voor de schimmels."

Matige conditie
Een tweede factor die meespeelt is de matige conditie of achterstand van sommige bietenpercelen. Bergmans: "Hoe beter een plant groeit, des te weerbaarder hij is tegen schimmels. Maar met de kou en de neerslag van de laatste tijd heeft de groei op veel percelen een laag pitje gestaan. Dat zal de vatbaarheid van de suikerbieten hebben beïnvloed."

Er komt ook dreiging uit een andere hoek, namelijk de schimmels zelf. "Door de slechte rooi- en weersomstandigheden van afgelopen najaar zijn er veel meer gewasresten achtergebleven. Plaatselijk zijn zelfs complete percelen niet geoogst", memoreert de technisch productadviseur.  "Daar hebben schimmels als cercospora prima op kunnen overwinteren. En de Cercospora apii, een andere variant van deze schimmel, overwintert ook op allerlei onkruiden. Genoeg reden dus om alert te zijn."

Guus Bergmans, technisch productadviseur Akkerbouw van BASF

Effectieve aanpak
Voor de komende periode is het volgens Bergmans vooral belangrijk dat de telers zelf hun suikerbietenpercelen nauwgezet monitoren, bijvoorbeeld met BAS, en de waarschuwingen en schimmelinformatie van het IRS volgen. "Verspreid door het land zijn er al dagen met een hoge infectiewaarde voor cercospora geweest. Dat heeft nog niet tot waarschuwingen geleid maar het laat zien dat de schimmel wel degelijk kansen krijgen."

Voor een gerichte en effectieve aanpak van de bladschimmels is een tijdige eerste bespuiting van groot belang, stelt Bergmans. "De cercospora is daarbij met afstand de belangrijkste schimmel. Spuit zodra je zelf vlekjes vindt of wanneer de sensor in jouw omgeving twee dagen op rij een hoge infectiewaarde geeft. Ons nieuwe fungicide Diadem is een prima kandidaat voor die eerste bespuiting. Het heeft twee actieve stoffen waarvan één uit een nieuwe groep voor de suikerbieten. Dat geeft extra zekerheid uit oogpunt van resistentie ontwikkeling. En Diadem is effectief op alle bladschimmels in suikerbieten. Bij de eerste bespuiting geeft je het gewas zo een brede en langdurige bescherming mee."

Het moment voor de eerste bespuiting met Diadem wordt bepaald door waarneming en advies. Het interval voor volgende bespuitingen is afhankelijk van gewasgroei en ziektedruk. Promotor bevordert de opname van het fungicide onder droge omstandigheden.

Tern is een geregistreerd handelsmerk van Syngenta

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden