Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Boeren Idaho met de schrik vrij na beregeningsverbod

26 Juni 2024 - Jurphaas Lugtenburg

In de Amerikaanse staat Idaho is een beregeningsverbod voor dit seizoen van de baan. Een catastrofe voor boeren in de grootste aardappelstaat van de VS is daarmee voorlopig afgewend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Water is een schaars goed in Idaho en er zijn strenge regels om jaarrond over voldoende water te beschikken. Met een systeem van vergunningen wordt gereguleerd hoeveel grond- en oppervlaktewater boeren mogen onttrekken. Op 30 mei kwam het Idaho Department of Water Resources (IDWR) met een verbod op het gebruik van water voor irrigatie in negen districten. Dat verbod zou betekenen dat de gewassen die net in de grond zaten niet meer beregend zouden mogen worden.

Probleem niet weg
Boerenorganisaties en de waterbeheerder hebben na tussenkomst van de gouverneur van de staat een akkoord bereikt over het gebruik van water voor de landbouw dit groeiseizoen. De grote economische gevolgen van het plotse beregeningsverbod hebben daarin volgens lokale media zwaar meegewogen. Het onderliggende probleem is echter niet opgelost met het schrappen van het beregeningsverbod waarop al meer dan een week niet meer gehandhaafd werd. Boeren hebben hun hoop gevestigd op een akkoord over goed watermanagement om problemen het volgende groeiseizoen voor te zijn. In Idaho wordt op ruim 300.000 acre (circa 120.000 hectare) aardappelen geteeld. Het beregeningsverbod gold voor 500.000 acre. De ban is niet opgeheven voor 330.000 acre.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden