Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Exporteurs maken nog snel de tarwesilo's leeg

26 Juni 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het blijft kwakkelen op de granenmarkt. Egypte heeft in een tender 470.000 ton tarwe vastgelegd tegen scherpe prijzen. Exporteurs lijken nog snel even de silo's leeg te willen maken voor de nieuwe oogst eraan komt. In de VS staat tarwe onder druk door de aanbodpiek rond de oogst. De overstromingen in het noorden van de Midwest maken tot nu toe weinig indruk op de granenmarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,25 lager op €221 per ton. Op de CBoT was het ook een ballet van rode cijfers afgelopen handelssessie. Tarwe sloot 1,9% lager op $5.41¾ per bushel. Maïs liet een vergelijkbare beweging zien en leverde 1,8% in. Dat slotkoers van maïs kwam daarmee uit op $4.25½ per bushel. Bij soja bleef de daling wat beperkter. Soja sloot 1% lager naar $11.63¼ per bushel.

De Egyptische staatinkoper Gasc heeft gisteren in een tender 470.000 ton tarwe vastgelegd. De prijzen lopen van $227 tot $230 per ton FOB (op het schip geleverd). 180.000 ton tarwe komt uit Rusland, 180.000 uit Roemenië, 60.000 ton uit Oekraïne en 50.000 ton uit Bulgarije. De Russische exporteurs lijken zich vooralsnog weinig aan te trekken van de minimumexportprijzen waar het Kremlin over spreekt. De goedkoopste inschrijver was namelijk een Russische exporteur met 60.000 ton voor $227 per ton. Waarschijnlijk willen ze de silo's nog snel even leeg maken voor de nieuwe oogst eraan komt.

Eindelijk warm en droog weer
Europa is in de ban van warm en droog weer. In ons land maar ook in Frankrijk, Duitsland en het VK is een warmere droge periode meer dan welkom. In Oost-Europa en op de Balkan zijn graantelers minder gelukkig met dit weertype. In Roemenië zit er de komende twee weken geen weersverandering aan te komen volgens de weerberichten. Dat is vooral voor de maïs daar ongunstig. Roemenië is de op één na grootste maïsproducent in de EU.

In de VS wordt juist groeizaam weer verwacht in de maïsgebieden. De temperatuur is misschien bovengemiddeld, maar daar wordt ook regen bij voorspeld. De overstromingen in het noorden van de Midwest krijgen maar weinig vat op de markt. Volgens analisten komt dat omdat het lastig is vast te stellen hoeveel schade er is aan de gewassen in het gebied. Sommigen trekken de parallel met 1993 toen overstromingen aan het einde van de lente en het begin van de zomer flink huishielden in de Midwest. Een rally bleef toen ook grotendeels uit. Pas in september, toen duidelijk was hoeveel er echt verzopen was, klom de markt op.

De extreme hitte in de VS lijkt beperkt te blijven tot de zuidelijk prairies. Daar is de tarweoogst in volle gang. Eind vorige week was 40% van de wintertarwe geoogst volgens het USDA. Analisten verwachten dat deze week ongeveer de helft gedorst zal zijn. Als de oogst in Kansas achter de rug is zal het tempo wat afzwakken, verwachten sommige specialisten. De aanbodpiek rond de oogst zal dan ook minder worden.

Speculanten
De druk op de granenmarkt wordt volgens sommige analisten deels veroorzaakt door speculanten die wedden op een verdere daling van de graanprijzen. Voor maïs en soja is het nog te vroeg om wat over de opbrengsten te zeggen maar voor tarwe valt daar in de VS wel wat voor te zeggen. Er zitten grote verschillen in opbrengst tussen regio's, maar gemiddeld genomen wordt er beter gedorst dan eerder verwacht. Een aanpassing naar boven van de Amerikaanse tarweoogst in het Wasde-rapport van juli wordt al min of meer verwacht door sommige specialisten.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden