HZPC

Nieuws Aardappelen

Uitbetalingsprijs HZPC 40% hoger dan vorig seizoen

21 Juni 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

Handelshuis HZPC heeft een 'historisch hoge' uitbetalingsprijs voor de aangesloten pootgoedtelers gerealiseerd. De prognoseprijs kwam al boven de €50 uit op €50,70 en daar komt de definitieve prijs nog eens 5% boven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De definitieve uitbetalingsprijs van HZPC voor oogstjaar 2023 komt uit op €53,20. De prijs is daarmee ruim 40% hoger dan in oogstjaar 2022. "Het totale areaal pootaardappelen in Noordwest-Europa is het afgelopen jaar gedaald, maar de vraag blijft hoog", schrijft Martin Jansen Klomp in de toelichting. "Dat zorgt voor gunstige verkoopmogelijkheden voor pootgoedtelers en dus een hogere uitbetalingsprijs." 

Het afgelopen groeiseizoen was voor telers een lastige. Een aanzienlijke hoeveelheid pootgoed is afgekeurd of gedeclasseerd vanwege ziektes. Het weer werkte wat dat betreft niet mee, maar ook het uitgedunde middelenpakket is een punt van zorg volgens HZPC. Het verkoopseizoen was uitdagend door lage opbrengsten en grote hoeveelheden bovenmaten. De verkoopprijzen van bovenmaten liggen aanzienlijk lager dan de potermaten, maar het is wel gelukt om veel bovenmaatspootgoed ook daadwerkelijk als pootgoed af te zetten.

Hobbels
Het oogstjaar 2024 is met de nodige hobbels begonnen volgens Gerard Backx, de CEO van HZPC. "Iedereen heeft kunnen zien dat telers alweer geconfronteerd worden met veel problemen. Door het natte weer konden ze pas laat starten met poten en nu wordt de beheersing van ziektes bemoeilijkt door een overvloed aan regen, waardoor de telers niet met machines het land op kunnen. Al met al zal het komende jaar wederom zeer uitdagend worden voor iedereen in de aardappelketen." 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden