AgroExact

Aangeboden door AgroExact

'Vroeger deden we eigenlijk maar wat'

18 Juni 2024

Aardappelteler Daan Tap uit het Gelderse Elst heeft op bijna al zijn aardappelpercelen een CropExact-weerstation met bodemvochtsensor van AgroExact staan. Zo kent hij de behoeftes van zijn gewas. "Gemiddeld ben ik een week eerder gaan beregenen", weet hij. "Vroeger bepaalde je het startmoment op gevoel. Je deed eigenlijk maar wat."

Fritesaardappelen en zaaiuien zijn de twee belangrijkste gewassen voor akkerbouwer Daan Tap. Daarnaast worden wintergranen verbouwd op de overwegend zware rivierklei in de Betuwe, waarvan Tap 125 hectare beteelt. De jonge akkerbouwer mag gerust een intensieve gebruiker van de AgroExact-systemen genoemd worden. "Ik heb zes CropExact-systemen in gebruik plus een centraal weerstation", legt hij uit. "Één van de systemen wordt gebruikt in het kader van de Boerenbusiness Gewastour, waar ik in 2023 voor het eerst aan deelnam. Met de sensoren van AgroExact hebben we nu drie jaar ervaring."

Intensief monitoren
Tap teelt louter nog het ras Innovator en heeft daar op zijn grond goede ervaringen mee. "Eigenlijk liggen alle percelen in een straal van 3 kilometer rond ons bedrijf. Toch kies ik ervoor om soms op grote percelen twee systemen te plaatsen, en die geven dan ook nog eens verschillende waardes aan. Een onweersbui kan wel de ene kant van het perceel aandoen, maar niet de andere kant."

Naast de reguliere akkerbouwwerkzaamheden – waaronder het uitvoeren van de gewasbescherming – gebruikt Tap de weerdata vooral bij het beregenen. "Ik schat in dat we gemiddeld een week eerder zijn gaan beregenen ten opzichte van toen we nog een traditionele regenmeter hadden. Ook stoppen we ruim een week eerder dan voorheen. Afgelopen zomer ben ik bewust gestopt in afwachting van de neerslag die werd verwacht en ook viel. Omdat ik kan vertrouwen op de data van mijn percelen durf ik dat besluit wel te nemen. Tot in de oogstperiode blijven de sensoren staan. Het bodemvochtpercentage vind ik namelijk ook interessant om te weten of ik moet beregenen voor het rooien."

Betere kwaliteit, meer kilo's
Het nauwkeuriger kunnen beregenen levert in de eerste plaats een besparing op in de kosten. Minder brandstof, manuren en machinekosten. Maar de akkerbouwer ziet het nauwkeuriger sturen op perceelsniveau ook terug in zijn productkwaliteit. "Door op het juiste moment op de juiste plek te zijn met het beregeningshaspel krijg je een homogener product dat van een hogere kwaliteit is. Daarnaast rooi je ook gewoon meer kilo's."

Tap maakt gebruik van de mogelijkheid om bij vijf van zijn collega's mee te kijken in de app, zodat hij ook de gevallen neerslag in de regio kan inzien. "Ik monitor wat er aan neerslag valt zodat ik daar mijn bewerkingen op kan afstemmen, zoals het zaaien en poten. In het groeiseizoen check ik dagelijks de bodemvochtsensoren om te zien hoe de zuigspanning zich ontwikkelt en of er beregend moet worden en welk perceel prioriteit krijgt."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden