Agrifoto

Analyse Peen

Het venijn zit in de staart van het peenseizoen

17 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Lange tijd was het kwakkelen in de peen handel. Weinig vraag en ruim aanbod. Dat is de laatste weken helemaal omgeslagen. Spoelers zaten als een bok op de haverkist om de laatste goede kisten in handen te krijgen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De goede peen in Nederland is voor een heel eind op. De overgang tussen oude Nederlandse en kwalitatief goede import peen is vaker zoeken. Dat is ook dit seizoen het geval. Sommige spoelers zijn er de afgelopen weken, mede door een iets betere vraag en opdrogend aanbod, enthousiast op gedoken. Het risico daarbij is dan wel dat de telersprijs te snel stijgt ten opzichte van de baalprijs. Dat lijkt nu het geval te zijn.

Oprekken
Rond de €300 per kist of net iets meer, daar voelden spoelers zich begin deze week nog wel comfortabel mee. Sommige telers vragen echter €400 en dat is volgens insiders een brug te ver. Die enkele teler lijkt zijn hand overspeeld te hebben. Spanje en Zuid-Frankrijk roeren zich ook op de Europese markt en zijn behoorlijk concurrerend aan de Nederlandse prijzen. Verschillende spoelers, zeker bedrijven met veel vast klanten, hebben nog best wat eigen voorraad en willen die gebruiken om de rest van het seizoen vol te maken. Er mag dan niet veel peen meer te koop zijn, de belangstelling om te kopen neemt ook hard af.

De DCA notering peen doet wederom een stap omhoog deze week. B-peen komt uit op €50 tot €58 per 100 kilo en c-peen op €48 tot €52 per 100 kilo. Dit is de laatste DCA notering voor dit seizoen.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden