Met het uitrijseizoen voor de deur neemt het drukkende aanbod van drijfmest uit de veehouderij af, terwijl de vraag van mest die is bestemd voor het voorjaar juist toeneemt. Er wordt druk geïnformeerd naar de volumes en deze komen tot stand, maar de daarbij behorende prijs niet. Daarvoor is de mestmarkt te onvoorspelbaar en het is onzeker in welke mate de afzetprijzen straks gaan dalen. Daghandel is daarom de komende periode op zijn plaats volgens mestintermediairs.
Met nog een week te gaan tot er weer drijfmest uitgereden kan worden op het grasland, neemt het aanbod opnieuw verder af. Veehouders proberen de tijd uit te zingen en hopen op gunstig uitrijweer zodat zij snel de tot aan de rand toe gevulde mestkelders wat kunnen verlagen. Het gaat vaak om één of enkele vrachten die een veehouder nog kwijt moet, waarmee deze weer even vooruit kan. Het huidige weer en de natheid op het land is echter niet bepaald positief voor het uitrijden van mest, maar droger weer wordt voorspeld. Als dat gebeurt kan de druk op de ketel verder afnemen, zo geven mestintermediairs aan.
Mestprijzen voorjaar onvoorspelbaar
Dat het aanbod net even wat minder is komt wel goed uit, want er wordt veel naar de externe opslagen van bijvoorbeeld akkerbouwers gereden. Er wordt doorgaans hoog ingezet door de afnemers, maar er moet niet vergeten worden dat een deel van de drijfmest al in de herfst van 2023 is opgeslagen tegen een lagere prijs. Ondertussen wordt er ook druk geïnformeerd naar drijfmest dat in het voorjaar geleverd moet worden op de percelen. Dit beperkt zich slechts tot de volumes drijfmest en niet tot de prijs, of beter gezegd: het geld wat er toegegeven wordt om mest af te nemen.
Dat de afzetprijzen zullen dalen in het voorjaar, bij gunstig weer kan het eigenlijk niet anders, maar mestintermediairs en loonwerkers geven aan dat de grootte van de prijsdaling onvoorspelbaar is. Veel hangt tenslotte van het voorjaar af dat we krijgen, zo liet 2023 nog maar eens zien. Het leidt ertoe dat de drijfmest pas afgerekend wordt in het voorjaar en wanneer deze geïnjecteerd wordt.
Trendbreuk zichtbaar
Dat het uitrijdseizoen dichtbij is en het aanbod wat afneemt, is ook terug te zien in de wekelijkse mestophaalbijdragen van DCA. Tot eind januari namen de ophaalbijdragen iedere week nog licht toe, maar sinds twee weken ogen de noteringen redelijk stabiel. Daardoor is er wel sprake van een trendbreuk. Deze week (week 6) daalden de gemiddelde ophaalbijdragen zelfs in enkele regio's voor rundveedrijfmest, maar de meeste regio's en het gemiddelde bleef vrijwel gelijk. Wel wordt hierdoor bevestigd dat de druk op de overvolle mestmarkt langzaam maar zeker afneemt.