Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Lagere dollar geeft tarwe in Chicago zetje in de rug

25 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

In Europa was het weinig spannend op de granenmarkt. Dat was wel ander in Chicago waar vooral tarwe een opmerkelijke rally maakte. Het vliegtuig dat gisteren in Rusland werd neergehaald wordt daarvoor als een van de oorzaken genoemd. Opmerkelijk dat handelaren in Parijs daar dan weer niet op lijken te reageren. In Brazilië zijn de opbrengsten van soja zoals het er nu naar uit ziet niet om over naar huis te schrijven. In tegenstelling tot eerder deze week hebben de ontwikkelingen in China de overhand.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren onveranderd op €217,50 per ton. Op de CBoT maakte tarwe een sprongetje omhoog en sloot 2,4% hoger op $6.10¾ per bushel. Maïs had ook de weg omhoog te pakken en noteerde een plus van 1,2% naar $4.52¼ per bushel. Soja bewoog vooral zijwaarts en sloot drie kwartjes hoger op $12.40¼ per bushel.

Een opmerkelijke handelsdag op de tarwemarkt gisteren. Vooral in Chicago rommelde het. De dollar deed een stapje terug en dat luidde volgens sommige analisten een koopgolf in tarwe in. Graan uit de VS wordt daardoor namelijk aantrekkelijker op de wereldmarkt. Deels zal er sprake zijn van chart based buying, kopen op basis van de technische analyse. Tarwe op de CBoT ging al vroeg door de weerstand en dat gaf kopers net dat extra zetje in de rug. Het zijn vooral de speculanten die op basis daarvan in tarwe en iets mindere mate in maïs zijn gestapt.

De onrust in het Zwarte Zeegebied zal hier waarschijnlijk ook een bijdrage aan geleverd hebben. Rusland beschuldigt Oekraïne ervan een vliegtuig neergehaald te hebben in de Zuid-Russische Belgorod-regio. Volgens Rusland waren er 65 Oekraïense krijgsgevangen onder de 74 slachtoffers in het toestel. De Oekraïense autoriteiten meldden gisteren aan de binnenlandse media dat het Russische toestel luchtafweer vervoerde. Of Oekraïne het vliegtuig uit de lucht heeft gehaald werd noch bevestigt noch ontkent. De Europese tarwemarkt reageerde hier hoe dan ook niet of nauwelijks op.

Matige sojaoogst
Refinitiv heeft de opbrengstverwachting voor soja in Brazilië met 2% verlaagd ten opzicht van de vorige prognose, naar 149,3 miljoen ton. Die verlaging is ingegeven door een bijna recordlage bladmassa op de satellietbeelden in de grootste sojaprovincies Mato Grosso en Parana. Conab meldt dat inmiddels 5% van het soja-areaal is geoogst. In Mato Grosso in 13% gedorst. Conab schat de oogst in deze provincie in op 39 miljoen ton. Dat is 14% minder dan vorig seizoen.

China kondigde gisteren een stimulatiepakket voor de economie aan. De Chinese economie kwakkelt al langer en die zwakte zet volgens sommige analisten een rem op de sojaprijzen. China is namelijk veruit de grootste koper op de wereldmarkt en was vorig jaar goed voor circa 70% van de Braziliaanse sojaexport.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden