Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Wintergraan in de EU staat er matig op

24 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het is nat in onze contreien. Dat komt de ontwikkeling van de wintergranen niet ten goede, concludeert het JRC, het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie. Maar niet alleen in ons deel van Europa werkt het weer niet mee. In de VS staat het tarweareaal onder druk. Op de sojamarkt zijn de prijsbewuste kopers actief geworden. Signalen uit China over een minder vraag naar soja worden daarbij terzijde geschoven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,75 hoger op €217,50 per ton. Op de CBoT sloot tarwe ongewijzigd op $5.96½ per bushel. Maïs liet een kleine plus zien en sloot 0,2% hoger op $4.46½ per bushel. Meer beweging zat in soja afgelopen handelssessie, dat sloot 1,3% hoger op $12.39½ per bushel.

Te warm, te koud, te droog en te nat. Het komt allemaal voor op het kaartje in de januari-editie van het Mars-bulletin van het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie. In onder meer Nederland, Duitsland, Polen en Oostenrijk is december nat verlopen. Wintergraan heeft daardoor natte voeten en lokaal zijn overstromingen geweest. In het Middellandse Zeegebied zouden ze juist regen kunnen gebruiken. In Spanje, Italië, Griekenland en Noord-Afrika staat wintertarwe op achterstand door een gebrek aan vocht. In Scandinavië en de Baltische staten heeft de koude golf voor schade gezorgd volgens het JRC. In Rusland was het ook koud, maar daar lag een dik pak sneeuw waardoor uitwinteren meevalt. Op de Balkan, Hongarije en Roemenië verliep december extreem zacht. De milde winter is gunstig voor de ontwikkeling van de laat gezaaide wintertarwe, maar dat gaat ten koste van de winterhardheid. Het risico op vorstschade later deze winter neemt daardoor toe volgens het JRC.

Bron: JRC Mars

In de VS wordt minder tarwe gezaaid, zo blijkt uit de Farm Futures-survey. Het totale tarweareaal komt volgens de enquête uit op 48 miljoen acre. Dat is 1,6 miljoen acre minder dan vorig seizoen. Het areaal wintertarwe komt volgens het onderzoek uit op 37,26 miljoen acre. Dat is ruim boven de 34,43 miljoen acre waar het USDA in de januaricijfers mee rekent. De krimp zit in zomertarwe waarvan volgens Farm Futures ruim 2 miljoen acre minder wordt gezaaid. Het areaal zomertarwe in de VS zou daarmee uitkomen op 9,06 miljoen acre.

Soja trekt koopjesjagers
Op de sojamarkt sloegen de koopjesjagers hun slag volgens analisten. De prijs schommelt zo rond het laagste punt in twee jaar en dat wekt de belangstelling van kopers. China gaf een bearish signaal af, maar dat werd genegeerd door de markt. China wil namelijk de varkensstapel verder inkrimpen. Einde 2023 waren er circa 4% minder varkens vergeleken met eind 2022. De eerste maanden van dit jaar wil China verder krimpen om de varkensmarkt in balans te krijgen. China is een belangrijke koper op de sojamarkt en het grootste deel van die soja gaat naar de varkenssector. Daarnaast wil China minder afhankelijk worden van leveranciers en wil het de eigen productie opvoeren. Daarvoor zetten ze in op het uitbreiden van de teelt van GMO soja, schreef het Chinese ministerie van Landbouw gisteren.

Van de Chinese plannen op het gebied van soja was afgelopen jaar overigens nog niets te merken. De import van soja steeg afgelopen jaar met 11% ten opzichte van 2022 naar 99,41 miljoen ton. Dat komt dicht in de buurt van recordjaar 2020. Enkele analisten hebben dan ook hun bedenkingen bij de Chinese ambities op het gebied van het opvoeren van de binnenlandse sojaproductie.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden