Shutterstock

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt op weg richting 30 euro

19 Januari 2024 - 35 reacties

Zoals vorige week min of meer al wel werd gesignaleerd maakt de prijs van fritesaardappelen momenteel grote stappen. Het niet kunnen noteren van Belgapom was al een signaal. De handel en de verwerkers die inbrengen om zodoende de notering te kunnen samenstellen waren het blijkbaar niet met elkaar eens.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De PCA/Fiwap-notering van dinsdag 16 januari was meer dan duidelijk over waar het prijsniveau zou moeten liggen en ging met €5 per 100 kilo omhoog naar €25. De toch door alle Europese marktpartijen belangrijk gevonden Belgapom kon de vrijdag erop (19 januari) niet achterblijven en noteerde ook €25 per 100 kilo voor Fontane en Challenger met een 'vaste' stemming. Opvallend momenteel is dat de Duitse REKA-notering het initiatief neemt als het om hogere noteringen gaat. In andere jaren neigt de Duitse notering meer trendvolgend te zijn. Net als in België wordt er voor Fontane en Challenger, maar ook voor Agria €25 per 100 kilo genoteerd. Voor Innovator is dat al €28 waardoor bij een volgend stap(je) de €30 al wordt aangetikt.

Leiders en volgers
In Nederland stijgen de marktprijzen ook in rap tempo, getuige de PotatoNL-notering van afgelopen maandag 15 januari. Op basis van hoe nu de notering tot stand komt, blijft het een lastig verhaal. De inbreng op de PAT-lijst zou meer duidelijkheid moeten geven aangezien op dat overzicht bijna alle transacties staan van de door verwerkers verhandelde aardappelen. Voor week 3 werd er totaal 1.125 ton op het PAT-overzicht gezet, verdeeld over drie transacties (100 ton Arsenal voor €21, 300 ton Ivory Russet voor €23,55 en nogmaals 725 ton Ivory Russet à €24). Of er moeten aanstaande maandag nog veel meer transacties worden gemeld anders wordt het noteren meer het volgen van dat wat er in de omringende landen gebeurt.

Feit is wel dat de aardappelmarkt de weg naar boven eerder heeft gevonden dan over het algemeen werd aangenomen. Er zou immers nog altijd aanbod zijn van aardappelen af land (dat mag nu door de vorst worden vergeten) en het aanbod van lastig te bewaren aardappelen zou druk blijven geven. Uit een rondgang langs de verschillende telers blijkt inderdaad dat men druk is geweest (en nog is) met afleveren van aardappelen die op korte termijn wel weg moeten, maar dat een en ander in zeer rap tempo gaat. Kijken we dan naar de tijd van het jaar - het is nog niet eens februari - en de volgende prijsstap omhoog is al gemaakt, dan is zoals eerder gezegd €30 snel in beeld. Hoe dan verder qua prijsontwikkeling en nog flink wat maanden voor de boeg tot einde seizoen is dan in een woord te omschrijven: 'spannend'.  

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden