Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Telersbond uit felle kritiek op 'niet reële' prognoses

18 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De Europese tarwemarkt kreeg gisteren steun van een hele rits orders vanuit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Oekraïne heeft al de nodige problemen met vrije toegang tot de Zwarte Zee. De minister van Landbouw van het land waarschuwt dat de onrust in de Rode Zee voor een extra barrière zorgt voor de graanexport. In Brazilië is er discussie over de opbrengstprognoses voor soja. Volgens een telersvereniging zijn de verwachtingen van het USDA en Conab niet op de realiteit gestoeld.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2 naar €216,50 per ton. In Chicago bleef tarwe nagenoeg gelijk en sloot een halve cent hoger op $5.82½ per bushel. Maïs leverde 0,3% in en kwam uit op $4.42¼ per bushel. Soja sloot 1,8% lager op $12.05¾ per bushel.

De aankoop van tarwe door Algerije blijft de gemoederen bezighouden op de graanmarkt. Bronnen melden eerder dat het land tussen de 500.000 tot 650.000 ton tarwe had gekocht uit Frankrijk en het Zwarte Zeegebied. Inmiddels wordt er gesproken over 900.000 ton. De gemiddelde prijs die Algerije betaalt zou volgens bronnen circa $265,50 C&F (franco) per ton zijn. Niet alleen Algerije is aan de markt. De Egyptische staatsinkoper Gasc heeft 360.000 ton tarwe vastgelegd. 60.000 ton daarvan komt uit Frankrijk à $262,50 FOB (aan de haven geleverd)/$284,50 per ton C&F. De overige 300.000 ton komt uit Rusland voor $265 per ton FOB/circa $285 per ton C&F. Daar stoppen de internationale orders niet. Jordanië heeft naar verluidt 120.000 ton tarwe gekocht voor $269 C&F en Tunesië kocht 150.000 ton zachte tarwe en 50.000 ton durum. Prijzen van de orders uit Tunesië zijn niet bekendgemaakt.

De Oekraïense minister van Landbouw Mykola Solsky vertelde vandaag op de Oekraïense nationale televisie dat de onrust in het Rode Zeegebied de Oekraïense graanexport vertraagt. "Er zijn problemen in de Rode Zee en een deel van onze export ging en gaat via de Rode Zee naar China, Azië en Afrikaanse landen. Door de problemen zijn deze schepen aanzienlijk vertraagd." Het zijn vooral de aanvallen van de Houthi-rebellen op containerschepen en -rederijen die het nieuws halen. Afgelopen maandag werd een bulkcarrier door een raket van de rebellen geraakt. Dat schip was overigens niet geladen met graan maar met ijzer.

Los van de realiteit
In Brazilië is er discussie over de oogstprognose voor soja. Het USDA rekent op een oogst van 157 miljoen ton en het gezaghebbende Braziliaanse marktbureau Conab gaat uit van een sojaoogst van 155 miljoen ton. Volgens de Braziliaanse vereniging van sojatelers Agrosoja Brasil zijn de inschattingen veel te hoog. De bond die duizenden telers vertegenwoordigd, spreekt van een oogst van 135 miljoen ton. De voorspellingen van het USDA en Conab zijn losgezongen van de realiteit volgens Agrosoja Brasil. De prijzen voor soja zijn mede door de optimistische voorspellingen te ver gedaald volgens de brancheorganisatie. "Naast lagere opbrengsten hebben boeren ook nog eens te maken met prijzen die niet passen bij de realiteit", schrijft Agrosoja.

Bijval dat de sojaopbrengsten een stuk lager uit kunnen vallen krijgt Agrosoja van het Canadese EarthDaily Agro. Op basis van satellietdata schrijft dit bedrijf dat de sojaopbrengst in de grootste staat Mato Grosso de laagste in vijftien jaar gaat worden. EarthDaily heeft het over een gemiddelde opbrengst van 52,12 zakken per hectare in Mato Grosso. Dat is meer dan tien zakken per hectare minder dan vorig seizoen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden