Agrifoto

Nieuws Jaarcijfers

Lagere winst voor CZAV in turbulent jaar

16 Januari 2024 - Jesse Torringa

Coöperatie CZAV heeft het boekjaar 2022/23 afgesloten met een winst van €5,3 miljoen, zo heeft zij gisteren (15 januari) bekendgemaakt. Dit is lager dan het vorige boekjaar, maar toch valt het resultaat volgens de coöperatie niet tegen in het afgelopen 'turbulente jaar'.

De winst van €5,3 miljoen is lager dan die in boekjaar 2021/22 toen een winst van €6,3 miljoen werd gerealiseerd. Echter geeft de coöperatie in een persbericht aan dat de lagere winst boven verwachting is gezien de turbulentie op de markt in teeltseizoen 2023. De omzet daalde door substantieel lagere prijzen voor meststoffen en granen, die in 2022 nog extreem hoog waren. Goedkopere meststoffen waren gunstig, maar lagere graanprijzen deden dit voordeel voor meerdere sectoren teniet. "Als voorraadhoudende partij namens de leden, was het een uitdaging om met een scherp voorraadbeheer de balans te zoeken tussen voldoende beschikbaarheid en marktconform aan- en verkopen", aldus CZAV.

Een kleine plus in de omzet in andere productgroepen zorgde ervoor dat de totale omzet uiteindelijk uitkwam op €600 miljoen. CZAV geeft aan dat €3,3 miljoen wordt uitgekeerd aan de leden op basis van aankopen bij hun coöperatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden