VolodymyrT / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne slaagt erin export via Zwarte Zee op te voeren

11 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt geeft wisselende signalen af. In Europa zitten de prijzen in de lift ondanks nieuwe exportcijfers uit Oekraïne die laten zien dat ook zonder de Zwarte Zee-graandeal er vaart gemaakt wordt met de graanexport. In de VS raakt de handel in de ban van koud weer dat voor het komende weekend en begin volgende week wordt voorspeld. Verder wordt er met een schuin oog gekeken naar de ontwikkelingen op de oliemarkt. Dat is vooral voor maïs belangrijk.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif maakte gisteren een sprongetje en sloot €2 hoger op €221,50 per ton. Voor de verandering was het de CBoT die een veel vlakker prijsverloop liet zien in granen afgelopen handelssessie. Tarwe noteerde een plusje van 0,1% en sloot daarmee op $6.10¾ per bushel. Het maartcontract maïs liet de kleinst mogelijke stijging, van een kwartje, zien en dat bracht de slotkoers op $4.59½ per bushel. In soja was meer beweging op de beurs in Chicago. Het maartcontract sloot 1% lager op $12.36½ per bushel.

Het terugtrekken van Rusland uit de Zwarte Zee-graandeal heeft niet het door het Kremlin gewenste effect. Volgens Oekraïne is er in december 4,8 miljoen ton graan via de Zwarte Zee geëxporteerd via de nieuwe humanitaire corridor, zoals de alternatieve routes op de Zwarte Zee worden genoemd. Daarmee is er afgelopen maand meer graan geëxporteerd via de Zwarte Zee dan in de maanden toen de graandeal nog in werking was. Ook over de route via de Donau wordt een succesje voor Oekraïne gemeld. De haven van Constanta maakte bekend in kalenderjaar 2023 50% meer graan verwerkt te hebben, waarvan circa 40% afkomstig was uit Oekraïne.

Waar het in Nederland voorlopig even met de vorst gedaan is, raakt de VS juist in de ban extreme kou die vanuit Canada afzakt naar de prairies. Het koufront wordt in onder ander de staten Kansas en Oklahoma vooraf gegaan door een sneeuwstorm. Op de zuidelijke prairies worden dan ook geen grote problemen verwacht met uitwinteren van tarwe. Op de noordelijke prairies zijn analisten daar minder zeker van. Daar kunnen de lage temperaturen mogelijk wel voor schade zorgen, waarschuwen experts.

Maïs bodemt uit
De notering van maïs liet weinig beweging zien afgelopen handelssessie, maar schijn bedriegt volgens sommige analisten. De ethanolproductie kwam afgelopen week met 1,062 miljoen vaten per dag namelijk hoger uit dan verwacht. Het totale verbruik van maïs ligt in de eerste vier maanden van het seizoen 2023/24 bijna 7% hoger dan vorig jaar. Het USDA verwacht een groei van 3% dit seizoen. Ondanks dat de marges voor ethanolproducten onder druk staan door lager olie- en benzineprijzen wordt er volop doorgeproduceerd. Een grotere vraag naar benzine in de VS helpt daarbij een handje. Ten opzichte van dezelfde week vorig jaar is er 10% meer benzine verbruikt in de VS.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden