Shutterstock

Analyse Uien

Gooit India dan toch de grens open voor uien?

5 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het loopt bepaald niet storm op de uienmarkt. Sorteerders vinden het spannend wat er gaat gebeuren als de vraag vanuit Afrika wegzakt. Telers zitten meer op de lijn dat dit seizoen weleens hetzelfde patroon als vorig seizoen zou kunnen volgen. Dat de uienmarkt zo zijn grillen heeft is overigens niet alleen in Nederland het geval.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De feestdagen zijn achter de rug, maar de uienhandel lijkt nog wat in de vakantiemodus te zitten. Deze week valt het volgens verschillende sorteerders niet tegen met wat er te doen is. Daar volgt dan wel vaak een opmerking achter, zoals dat we een werkdag minder hebben deze week, een deel van het personeel vrij heeft en dat sommige nog wat in te halen hebben van vorige week.

Voor volgende week zou er meer op de planning mogen staan volgens enkele sorteerders. Maar ook hier is het net wie je spreekt. De één zegt: 'Begin januari is het vaker rustig en bij wijze van spreken alles wat je binnenhaalt is mooi meegenomen', terwijl een ander alles wat minder gedaan wordt dan half december tegen vindt vallen.

Grote schommelingen in de weekexport doet het vertrouwen onder de kopers van uien geen goed. Een paar stabiel goede exportweken achter elkaar zijn zeldzaam dit seizoen en de totale export tot en met week 50 loopt 15% achter vergeleken met dezelfde periode vorig seizoen. En vergeleken met vorig seizoen houdt Polen zich wat afzijdig op de Nederlandse markt. De onrust op de Rode Zee is nog een extra hindernis voor de export richting het Midden-Oosten en Azië. "Zal je net zien als de Nieuw-Zeelandse uien onze kant op moeten dat de Rode Zee weer vrij is", aldus een exporteur.

Nieuwe handelspartners
Ontwikkelingen op die Aziatische markt volgen elkaar in rap tempo op. Exporteurs die zaken doen met Indonesië zaten afgelopen weken in de rats over de fytosanitaire certificering. Even leek het erop dat er helemaal geen Nederlandse uien meer richting Indonesië mochten. Dat is met een sisser afgelopen, maar het land heeft dit seizoen minder Nederlandse uien afgenomen en zoals het er nu voor staat is het per 1 januari helemaal afgelopen met de export richting Indonesië. Het is niet zo dat Indonesië geen importuien nodig heeft. Daarvoor heeft Indonesië alleen toenadering gezocht tot India. Enkele bronnen melden dat Indonesië 900.000 uien zou willen importeren uit India. Kleinigheidje is dat India de afgelopen maanden de export van uien grotendeels aan banden heeft gelegd met een exportban, exportheffingen en minimumprijzen.

Het Indiase beleid ten aanzien van uien is wel aan het schuiven. Zowel groothandels- als consumentenprijzen van uien zijn afgelopen maand met ongeveer een derde gedaald in India. Verschillende Indiase media melden op basis van bronnen in de handel en overheid dat India export via overheidscoöperaties wil toestaan. De overheidsinterventie in de vorm van het quotumsysteem is weinig effectief volgens diezelfde media. De Kharif-uien (zoals de uien geteeld in het regenseizoen genoemd worden) die nu op de markt komen zijn niet te bewaren. Wat de overheid opkoopt bij telers moet direct weer verkocht worden. De Kharif-oogst dient min of meer als de opvuller voor eventuele gaten die er vallen in de Rabi-uien (hoofdoogst) en met de Kharif-uien worden Rabi-uien (die wel bewaard kunnen worden) vrij gespeeld, bijvoorbeeld voor export.

De DCA-notering Baalprijs Uien staat deze week ietwat onder druk. Deels komt dat omdat sorteerders proberen extra orders binnen te halen en daarvoor wat met de prijs spelen. Bij sommige staan voorraden gesorteerde uien al wat te lang voor de droogwand en daar wordt nu maar wat graag afscheid van genomen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden