Shutterstock

Nieuws suikerbieten

Suikerpercentage daalt, nog 10 procent te rooien

22 December 2023 - Jesse Torringa

De suikerbietenoogst is op zijn zachtst gezegd een hele opgave dit jaar. Er moet nog altijd zo'n 10 procent van het areaal gerooid worden en dat wordt spannend met de huidige weersverwachting. Inmiddels doet ook het suikergehalte een stap terug en loopt het tarrapercentage verder op met de huidige oogstomstandigheden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat meldt Cosun met cijfers over de voortgang van de bietenoogst. Het suikerpercentage werd afgelopen week verlaagd met 0,3% naar 15,8%. Het gemiddelde percentage van de gehele campagne ligt ook op 15,8%. In de noordelijke regio's worden hogere percentages behaald dan midden en het zuiden van Nederland. Het tarrapercentage is opgelopen tot 13,9%. 

In totaal moet er nog ongeveer zo'n 10% van het totale bietenareaal geoogst worden verteld Arno Huijsmans, directeur agrarische zaken bij Cosun Beet Company. Volgens hem zijn er de afgelopen week door de drogere omstandigheden met grote inspanning van telers en loonwerkers veel bieten gerooid, maar verhindert de vele neerslag de bietenoogst opnieuw. In andere jaren gaat het om de laatste bieten rond deze periode.

Met het eindigen van de campagne op de geplande 31 januari en de huidige weersvoorspelling kan het nog een behoorlijke uitdaging worden om de laatste bieten op tijd of überhaupt te rooien. Huijsmans geeft aan dat een drogere periode nodig is om alles te kunnen rooien. Het grootste deel van het nog te rooien areaal staat op het zand. "Op de kleigronden is de voortgang het meest gevorderd en we verwachten daar wel rond te komen. Op de zandgronden is nog het meeste te rooien. De regio Flevoland is ook nagenoeg klaar." 

600.000 ton extra bieten te verwerken
Met een einddatum van 31 januari is de campagne wel ongeveer twee weken vertraagd vergeleken de eerder oorspronkelijke planning. De grootste reden hiervoor is de hogere wortelopbrengst dan waar per 1 augustus rekening mee werd gehouden. Mede door het groeiseizoen en het donkere, natte weer van afgelopen periode ontwikkelde vooral de wortel door en het suikergehalte slechts beperkt. Volgens Huijsmans is er gemiddeld 7 ton bieten meer per hectare dan eerder werd verwacht. Reken je dat om naar totale opbrengst dan komt dat uit op een extra verwerking van 600.000 ton bieten. De verwerking per dag bij de fabrieken op volle capaciteit is samen zo'n 58.000 ton. Een andere reden voor de vertraging in de campagne is de latere start aan het begin van het verwerkingsseizoen, toen beide fabrieken nog niet hun optimale capaciteit konden benutten.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden