Agrifoto

Nieuws Verzekeringen

Meldingen stromen binnen bij brede weersverzekering

14 December 2023 - Niels van der Boom - 2 reacties

Verzekeraars hebben inmiddels honderden schademeldingen ontvangen van akkerbouwers, naar aanleiding van de extreme neerslag dit najaar. Vooral nog niet geoogste aardappelpercelen worden door telers aangemeld binnen de Brede weersverzekering. Of de schade ook gedekt wordt is afhankelijk van de verzekeraar en of aan de criteria wordt voldaan. Let daarom op de kleine lettertjes.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vereinigte Hagel heeft inmiddels enkele honderden schademeldingen ontvangen, zo laat directeur Jan Schreuder weten. "Vooral voor waterschade in aardappelen, maar ook wortelen en suikerbieten", weet hij. "Aardappelen zijn nu eenmaal het grootste gewas binnen de brede weersverzekering. Niet zo vreemd dus dat daar de meeste meldingen over binnenkomen." Ook bij Agriver blijven de meldingen binnendruppelen, zegt directeur Gerard van Noordenburg.

Neerslagsom
"Je aardappelen niet kunnen oogsten wordt binnen onze verzekering niet gedekt, maar overmatige neerslag wel", licht hij toe. "In de praktijk zien we helaas dat veel boeren niet aan de gestelde criteria voldoen. Die stelt dat binnen 24 uur 50 millimeter moet vallen of binnen 48 uur 71 millimeter. Dit najaar is de schade vooral ontstaan door vele kleinere hoeveelheden regen die bijna dagelijks vielen. Dit betekent niet dat we aangesloten telers in de kou laten staan. We proberen samen tot een oplossing te komen en vragen dan ook schades te melden. Om de dekking te verbeteren gaan we vanaf volgend seizoen werken met een verlengde neerslagdekking. In het verleden was dat simpelweg niet nodig, maar we zien dat weersextremen toenemen. Dat vraagt om een andere aanpak."

Vereinigte Hagel kent wel een langdurige neerslagsom in hun voorwaarden. Die bedraagt 240 millimeter binnen 28 dagen. "De meeste schadegevallen halen die drempelwaarde", zegt Schreuder. Strijken telers niet liever het verzekeringsgeld op in plaats van de oogsten om zo hun land te ontzien? Schreuder denkt van niet. "We vragen boeren om als 'goed huisvader' op te treden voor hun gewassen. Zij willen ook graag oogsten, dat is altijd beter. Er wordt nog iedere dag gerooid waardoor het ook lastig zeggen is hoe groot de schade exact is. Zodra het gewas is geoogst, eindigt de dekking van de verzekering.

Schade in Vlaanderen gigantisch
Beide verzekeraars zijn niet alleen in Nederland, maar ook in België actief, waar ondernemers sinds 2020 een polis kunnen afsluiten. Vooral in de Vlaamse kustgebieden – en dan met name in de Westhoek – is de schade enorm. Schreuder: "We ontvangen gigantisch veel meldingen uit die regio." Ook Van Noordenburg merkt dat de situatie bij onze zuiderburen extreem is. "En niet voor het eerst. De kustgebieden daar hebben jaar op jaar met problemen te maken. Grote droogte en nu dus zware neerslag. De laatste jaren hebben we vooral uitgekeerd vanwege droogteschade. In 2021 ook wel voor waterschade, maar dat was erg lokaal. Nu komt het overal voor en op een grote schaal. Dat heb ik in de recente geschiedenis niet eerder meegemaakt."

Schreuder drukt telers op het hart om nauw contact te houden met de verzekeraar. "Leg alles goed vast. Geef aan welk areaal nog niet geoogst is en houd ons op de hoogte zodra er wel gerooid wordt." De taxateurs van zowel Agriver als Vereinigte Hagel zijn nu druk met het bezoeken van telers en het opnemen van schades. Belangrijk is ook om de einddatum van de dekking te weten. Afhankelijk van de aanbieder en polis loopt de brede weersverzekering meestal tot 1 of 15 november. Voor bepaalde teelten gelden uitzonderingen. Neerslag die daarna valt, wordt dus niet meegenomen in de schadeberekening.

Verzekeren is maatwerk
De brede weersverzekering is een complex product met veel mogelijkheden. Een polis is maatwerk, zo zeggen de aanbieders. Bij Agriver merken ze dat telers de details niet altijd goed kennen. "We hebben het aanbod vereenvoudigd door met vier niveaus te werken", licht Van Noordenburg toe. "Van een basisdekking in brons tot een volledige dekking in platina." Bij Vereinigte Hagel zijn er twee mogelijkheden: Een basisdekking en een plusdekking. Schreuder: "Je hoeft niet je hele bedrijf te verzekeren, maar kunt ook voor één gewasgroep kiezen. Je geeft zelf ieder voorjaar de verzekerde waarde per hectare op, wat weer van invloed is op de premie en schade-uitkering. Het is mogelijk dit tussentijds te verhogen. Er is veel maatwerk mogelijk. Daarom het advies om je goed voor te laten lichten." Dat is ook wat Van Noordenburg boeren op het hart drukt.

Het aantal deelnemers aan de brede weersverzekering in België en Nederland is stabiel tot licht dalend. Bij Vereinigte Hagel wordt komend jaar uitgegaan van een groei, afgaand op de interesse die er nu al is. Bij Agriver verwachten ze dat begin volgend jaar telers hier meer aandacht aan gaan besteden. Van Noordenburg: "Het is een hot item momenteel. Wat we steeds vaker zien is dat extreme neerslag zeer lokaal optreedt. Daarom dat we naast onze vaste partijen voor neerslagdata ook meer en meer met individuele meetpalen gaan werken. Je ziet nu overal netwerken ontstaan. Zo kunnen we exacter zeggen waar schade is opgetreden die aan de voorwaarden voldoet en waar niet."

Versoepel subsidie
Beide directeuren doen ook een oproep aan de politiek in Den Haag. "Verhoog de subsidie in Nederland naar de maximaal toegestane 70%", zegt Schreuder. "In België is dat al 65%." Inmiddels heeft RVO al aangekondigd dat voor 2024 de subsidie in ons land (maximaal) 63,7% bedraagt. Volgens Van Noordenburg verschilt ook de systematiek tussen beide landen. "In Nederland is €17,50 miljoen budget beschikbaar die wordt verdeeld over de geïncasseerde premie. Die premies stijgen volgend jaar wel iets, want de verzekerde waardes van het gewas gaan ook omhoog." De teeltkosten nemen immers toe en ook de verkoopprijzen zijn verbeterd. Je premie verlagen om zo de kosten gelijk te houden, raadt de Agriver-directeur niet aan. "Veel mensen kiezen voor een basisdekking omdat die, inclusief de subsidie, prijstechnisch gunstig uitpakt. Achteraf zorgt dat voor teleurstellingen wanneer een schade niet gedekt blijkt te zijn. Een WA-verzekering is anders dan all risk verzekerd zijn. Voorkom dit door je goed te laten adviseren."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden