Shutterstock

Analyse Aardappelen

Uitleg vereist bij noteringen van PotatoNL

14 December 2023

Het bijzondere teeltseizoen van oogstjaar 2023 en dan vooral het finale deel (oogstperiode) zorgt voor veel kopzorgen. Dat geldt niet alleen voor de telers, maar ook voor de handel en zeker de verwerkers. De kopzorg is ook terug te zien in de noteringen van de PotatoNL. De blauwdruk van hoe een notering wordt samengesteld moet weleens worden aangepast. Dat is voor het huidige seizoen 2023/24 wel een pittig geval.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nog altijd wordt er met de kerstdagen voor de deur gerooid in vooral België (8%) en Nederland (6%). De actuele schatting is dat medio week 50 in de EU-4 landen (Duitsland 1% en Frankrijk 4%) nog maximaal 5% moet worden gerooid, wat neer zou komen op 1,2 miljoen ton aardappelen. Doordat er altijd nog wordt gerooid houdt de aflandperiode aan. Ook de reeds gerooide aardappelen die op zijn zachtst gezegd onder niet gewenste omstandigheden in de bewaring zijn beland, kunnen niet of nauwelijks als droog product worden gezien.

Bron: PotatoNL

De noteringscommissie heeft gezien het bovenstaande overzicht besloten om de verschillende noteringen onder te verdelen in een 'af land'- en een 'uit de schuur'-notering waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen droge en niet droge aardappelen. Vrijwel de meeste aardappelen die de fabrieken momenteel verwerken komen of direct van het land of uit de heel korte bewaring waar telers de aardappelen min of meer noodgedwongen hebben neergelegd. Deze zijn uiteraard niet droog. Daarnaast is er aanbod van partijen die zich noodgedwongen eerder aandienen uit de bewaring en via een wasserij alsnog worden verwerkt.

Brede prijsrange
De marktprijs van deze niet droge aardappelen (zeer korte bewaarperiode en dwingend aanbod) liggen afhankelijk van het ras rond het €20-niveau (Fontane) met een maximum van €22,50 (bijvoorbeeld voor Innovator). Kijk je dan naar droge aardappelen van de verschillende rassen, dan wordt daar veel meer voor betaald. Deze aardappelen vinden de weg buiten de reguliere EU-4 (Hafpal) fritesverwerking, denk aan bijvoorbeeld een fritesverwerker in Zwitserland. Kortom, een en ander is goed uit te leggen, echter gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat gezien de omstandigheden de meeste aardappelen worden afgerekend op gemiddeld €20 per 100 kilo of daar iets boven. Telers met droge aardappelen zijn logischerwijze voor dat soort marktprijzen niet aan de markt; dan is buiten Hafpal veel meer te krijgen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden