Shutterstock

Analyse Uien

Afrika blijft de grote gangmaker op uienmarkt

8 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Gang is alles, remmen is angst. Deze gevleugelde uitspraak lijkt van de boer overgenomen te zijn door de uiensorteerders deze week. Geremd wordt er zeker nog niet maar aan de baalprijs te zien wordt de voet wel even van het gas gehaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij veel sorteerders was het deze week ook Afrika voor en Afrika na. Er kon weer een boot gevuld worden en dat is voor de stemming niet verkeerd. Dat was ook in de noteringen op de regionale beurzen terug te zien met zowel Goes als Emmeloord die de bovenkant op €45 zetten. Lang niet alle verhandelde uien zitten aan de bovenkant van de notering. Voor fijnere partijen, zeker als de kleur er een beetje af is, doen bedragen onder de €40 ook gewoon mee.

Zoals het er nu naar uitziet blijft Afrika in elk geval tot en met begin januari aan de markt. Volgens insiders wel iets voor de telers met de mindere en/of fijnere partijen uien om goed in het achterhoofd te houden. Daar kan overigens wel bij verteld worden dat er ook het nodige naar Polen verdwijnt en lang niet allemaal voor absolute bodemprijzen.

Tactisch steekspel
Zaken op termijn voor levering, zeg maart en later, worden weinig gedaan. Telers vragen snel €60 en sorteerders willen daar nog niet aan. Niet dat kopers geen vertrouwen in de markt hebben, maar nu al vastleggen voor dergelijke bedragen vinden veel sorteerders wel een gok. En daarbij is de laatste weken gebleken dat kopen op niet te lange termijn ook gaat. Als je als sorteerder maar zorgt dat je gelijk aan het begin op de golf mee springt en niet een weekje overslaat als de markt in beweging komt.

De DCA-notering Baalprijs Uien doet deze week maar een muizenstapje omhoog. Drielingen en middels plussen nog wel iets en zitten gemiddeld nu laag in de €50. Grof en supers blijven gelijk. De prijsrange voor de grove maten blijft breed. De ene sorteerder die het puur van Senegal en Ivoorkust moet hebben, heeft bij wijze van spreken moeite de supers af te zetten, terwijl de andere die bijvoorbeeld ook nog wat doet voor Engeland moeite heeft voldoende supers bij elkaar te krijgen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden