De druk op de mestmarkt is de afgelopen weken verder toegenomen. Er wordt veel drijfmest naar de opslagen gereden, maar lang niet alles wordt aangenomen door het zeer grote aanbod. De afzetkosten voor drijfmest blijven nog iedere week stijgen volgens de mestnoteringen van DCA.
Het is niets nieuws onder de zon dat de sector zich zorgen maakt over de mestafzet en plaatsingsruimte richting 2024, maar nu in de praktijk de afzetkosten hard stijgen en het aanbod nauwelijks te overzien is, begint de situatie steeds nijpender te worden. Het aanbod is zeer ruim en bij een deel van veehouders zijn de mestputten tot de rand gevuld.
Mest afvoeren is lang niet altijd gemakkelijk en geen zekerheid meer doordat een deel van de afnemers het bij vaste klanten en volumes houden. Zij zitten ook aan een maximum wat zij kunnen aannemen. Een deel is daardoor terughoudender en ook lang niet iedereen heeft zijn mestopslagen afgelopen seizoen leeg kunnen krijgen.
Dat terwijl er door de afbouw van derogatie juist extra mest moet worden afgezet, ook bij veehouders die voorheen niet hoefden af te voeren. En wie wel mest afvoert, ziet dat de afzetkosten enorm zijn gestegen. Er zijn verschillen per regio, maar ruim 30 per kuub voor varkensdrijfmest is niet incidenteel meer. "Het is dan niet de vraag meer hoeveel het kost, maar of het mogelijk is. Bij een volle put moet het gewoon weg", vertelt een mestintermediair. Als het transport van ver moet komen, lopen de afzetkosten nóg verder op.
Het is lastig in te schatten hoe de mestmarkt zich in het voorjaar van 2024 zal ontwikkelen. Volgens mestintermediairs en loonwerkers is de druk ontzettend hoog en moet er wat veranderen in de regelgeving om de mestmarkt te verlichten. Anderen zien het bij een vroeg voorjaar wel goedkomen.
Trend houdt aan
De sterk gestegen afzetkosten wegen zwaar bij de veehouders en verhogen de kostprijs aanzienlijk. Op een gegeven moment wordt er wel een maximumprijs bereikt die het simpelweg niet meer uit kan om mest af te voeren. Volgens insiders lijkt dat punt wel in zicht te komen, maar als de mestput vol is, is er geen andere oplossing mogelijk.
De mestnoteringen van DCA laten deze week opnieuw een stijging zien van zowel rundvee- als varkensdrijfmest, een trend die al enkele weken hetzelfde is. Iedere regio is gemiddeld genomen stijgende. De noteringen zijn het gemiddelde van meerdere opgaven per regio, waaronder ook vaste afspraken vallen, tegen soms iets lagere prijzen, onder andere door transport. Daardoor ligt het gemiddelde in sommige gevallen iets aan de lage kant.